– Jeg velger stavkirker over borger any day! Borger skriker ikke platecover på samme måte som en god stavkirke, liksom, sier influenseren inn i sitt håndholdte kamera, mens han poserer utenfor stavkirken i Heddal.

Da har «Kong Halvor» allerede kjørt gjennom Storgata, og lest opp menytilbudet på Blues Indian Restaurant & Bar – en restaurant han påstår er en av hans favorittrestauranter, for «de har jo alt!»

«Sjuk location»

For deg som ikke vet hvem Halvor Harsem er, så har kanalen hans Kong Halvor over 40 000 abonnenter på YouTube, og minst like mange på Instagram. Der lager han «vlogs», video-blogger om, etter eget utsagn, «graffiti, urban exploring, tattoo, ville turer til sjuke locations og alt annet som er gøy».

Om Notodden klassifiserer som «sjuk location» eller «alt annet som er gøy», kommer ikke fram i videoen, men Harsem har i alle fall vært innom både kjente og mindre kjente «attraksjoner» under oppholdet sitt.

HER KAN DU SE VIDEOEN:

I YouTube-videoen bor influenser-kjendisen, sammen med far og bror, på hytta deres i Tuddal, og de er altså i fyr og flamme over både stavkirken i Heddal og juvet under Vemork.

– For et sinnssykt sted – dette er «James Bond-shit» på ekte, mener Harsem.

Til Telen utdyper influenseren at han synes både Notodden og Rjukan er kjempespennende byer med masse historie og nydelig natur.

- Det er jo utvilsomt det som fascinerer meg mest, alt fra naturen - til stavkirker og arkitektur - og krigsminner. Sist jeg var i området tok jeg og et par kompiser den gamle heisen inne i NATO-anlegget til Gaustatoppen. En fantastisk opplevelse om man er litt nysgjerrig på kalde krigen, sier Harsem begeistret.

Men det er altså ikke alle oppdagelsene deres som andre hadde tatt som naturlige turistattraksjoner.

Forlatte togvogner

Harsem og broren forteller nemlig i videobloggen at de er på jakt etter «høl». Med andre ord driver de med en trend som kalles «urban exploration».

«Urban exploration» er ifølge Wikipedia en urban «utforsking og fotografering av menneskeskapte ting som er blitt forlatt. Urban exploration blir også referert til som infiltrasjon, dog mener mange at infiltrasjon er å snike seg inn på områder eller bygg som ikke er forlatte og det fortsatt pågår aktivitet.»

En av de forlatte attraksjonene er de gamle togvognene på Tinnoset stasjon, som Tinnosbanens venner nylig varslet om at skal bli borte.

Her finner brødreparet gamle brosjyrer som vitner om reisende med Sørtlandsbanen, og de krabber både gjennom og under togvognene.

Hemmelig «høl»

Hvor de utforskende vloggerne er når de kommer inn i en slags kjellerbunkers, sies ikke i videoen. Harsem vil ikke avsløre det, men leder an i et skogholt, der han og broren finner en muråpning inn en «hule» under jorda. Her er flere rom, der radioapparater og telefonapparater ligger under et dekke av støv. En av dørene er merket Kommandorom.

– De var dårlige på rydding under krigen, kommenterer Harsem, og åpner på den måten for spekulasjoner om hvor de befinner seg.

Til Telen forklarer Harsem at det er en viktig del urban exploring å holde lokasjoner hemmelig.

- Det er for å unngå skadeverk, innbrudd, eller personskader. Det kan godt være at dette også er en plass et helt annet sted i landet - som sømløst har blitt klippet inn i filmen, bedyrer han.

Siden «urban exploration» handler om å utforske forlatte områder, eller å snike seg inn på områder der det fortsatt kan være aktivitet, er det ikke alle besøk som er av det lovlige slaget, noe en av seerne av Harsems film påpeker, samtidig som han tipser om et nytt mulig objekt:

– Det er forresten mulig å gå igjennom tunnelen ved Notodden togstasjon. (...)vil bare nevne at i teorien er det ikke lov å gå der. Kan gi en nærmere beskrivelse om hvor det er om du ønsker det.

Om vi snart får se «Kong Halvor» på vei innover tunnelen ved Notodden togstasjon, vites ikke, men blir influenseren tatt, kan han vente seg en saftig bot.

- Har du blitt anmeldt noen gang?

- Jeg har opplevd å bli truet med anmeldelse, men det har ikke gått videre. Dialog er jo ofte den beste løsningen - og jeg gjør alt i beste mening, og oppfordrer alle til å tenke sikkerhet og respekt for plasser man besøker. Urban Exploring handler om å absorbere inntrykk og å få forståelse for det som har vært. Ikke å være en pøbel.

- Det har vært en del diskusjoner blant folk på Notodden om hvordan man kan få flere turister hit. Har du noen tips etter dine besøk?

- Jeg vil ikke fortelle hva Rjukan og Notodden må gjøre for å skaffe turister - jeg synes jo allerede det finnes mye som er veldig spennende, og alltid noe nytt å se. Kanskje man kan bli flinkere på PR, men samtidig beholde særhetene! Det er viktig å passe på at Blues Indian Restaurant & Bar ikke blir bytta ut med Espresso House!