Annonsørinnhold fra Sparebankstiftelsen DNB

Hva er dette?

- Dette er et sted hvor ungdom kan utfolde seg kreativt og øke skaperevnen

Odd Arne Lia er stolt av det inkluderende miljøet i Yumecon Notodden. Klubben har blitt et sted hvor barn- og unge som kanskje ikke passer inn, eller har råd til å delta på andre tradisjonelle fritidsaktiviteter, finner sin plass.

Annonsørinnhold fra

- Det siste året har vi hatt en enorm vekst i antall ungdommer, noe som er utrolig gøy for klubben. Mitt ønske er at dette skal være en plass hvor ungdom kan samles for å utfolde seg kreativt og øke skaperevne, forteller Odd Arne Lia, styreleder i Yumecon Notodden.

I ungdomsårene følte Odd Arne selv at han ikke passet inn i de tradisjonelle fritidsaktivitetene. Det resulterte i at han ønsket å skape en plass hvor alle kunne føle seg trygge og velkommen. I dag dedikerer han all sin tid til klubben, som holder til på Notodden Bok og Blueshus. 

- Dette er et gratis fritidstilbud og baseres på frivillig arbeid. Her tilbyr vi alt fra Cosplay og spillturneringer til brettspill og kortspill. I tillegg har vi alltid et eget verksted for kunst- og håndverk, hvor vi tegner og bygger med lego. 

- Denne klubben betyr alt for meg, og jeg er utrolig stolt av det inkluderende miljøet og gode samholdet vi har. Som ung slet jeg selv med å finne min plass, derfor varmer det ekstra mye å se at foreningen nå bidrar til at mange møtes og får ekte venner, forteller Odd Arne.

SKAPTE EN MØTEPLASS: Odd Arne Lia følte at han ikke passet inn i de tradisjonelle fritidsaktivitetene som ungdom. Det resulterte i at han ønsket å skape en plass hvor alle kunne føle seg velkommen.

Støtte til utstyr for å skape egne rollefigurer

I 2019 fikk Yumecon 22.000 kroner i støtte fra Sparebankstiftelsen DNB til Cosplay-utstyr.

Kan du søke om pengestøtte?

Sparebankstiftelsen DNB har siden starten i 2002 tildelt 5 milliarder kroner til almennyttige formål. Stiftelsen eier 8 prosent i DNB, og utbyttet fra disse aksjene finansierer tildelingene.

Det gis støtte til organisasjoner, lag og foreninger innen formålsområdene:

  • Kunst og kultur
  • Nærmiljø og kulturarv
  • Natur og friluftsliv
  • Idrett og lek
Stiftelsen ønsker å bidra til et samfunn med aktive og ansvarsbevisste mennesker, og støtter særlig prosjekter som skaper engasjement, deltakelse og tilhørighet for barn og unge.

Søknadsfrister: 1. februar og 1. september

Se sjekklisten for om du kan søke her. 

- Cosplay er en stor del av tilbudet til klubben, og for oss var denne gaven avgjørende for å kunne gi ungdommene her et godt og gratis tilbud, forteller Odd Arne.

Cosplay-miljøet i Norge vokser stadig, men er nok ukjent for mange. Cosplay er en utkledningslek der en person kler seg ut med kostymer og annet utstyr for å likne en bestemt rollefigur fra enten serie, spill eller film.

- Vi legger stor vekt på å skape noe eget med våre workshops og aktiviteter, og med pengene fra Sparebankstiftelsen DNB fikk vi muligheten til å gjøre akkurat dette, forteller Odd Arne og smiler.

- Pengene har gått til alt av nødvendig utstyr vi trenger til Cosplay-workshops, som sakser, tekstiler, limpistoler, varmepistoler og airbrush-pistoler.

Foreningen har en rekke årlige samlinger, og høydepunktet er Yumecon 2020.

- Under dette årlige arrangementet kommer det over 300 deltakere til Bok og Blueshuset her i Notodden, og aktivitetene varierer fra spillturneringer til Cosplay-konkurranser, forteller Odd Arne.

WORKSHOP: Marthe Grimstad jobber som kunst og håndverkslærer og holder cosplay-workshops rundt i hele Norge.

Bidrar til kreativitet og samhold

Som et resultat av pengene fra Sparebankstiftelsen DNB arrangerer klubben en Cosplay-workshop for ungdommene. 

En sen desemberkveld sitter over 20 forventingsfulle ungdommer rundt et bord i Notodden Bok og Blues hus - nå skal de endelig få lære hvordan de lager rustninger, sverd og smykker til Cosplay. 

- Det er ved bruk av det termoplastiske materialet Worbla ungdommene lærer seg å tegne, skjærer ut og former utstyr til sine egne kostymer, forteller Marthe Grimstad, som er innleid for å holde workshopen denne desemberkvelden.

Marthe jobber som kunst og håndverkslærer og har drevet med worbla og Cosplay i over seks år. Hun har hatt flere workshops rundt i Norge, men dette er første gang hun besøker Yumecon i Notodden.

- Det er utrolig gøy å se hvor kreative og engasjerte ungdommene er, og hvor mye de evner å lage bare de får litt spillerom, forteller hun.

- Jeg syns Yumecon sitt tilbud til disse ungdommen er helt fantastisk. Dette er blitt en viktig møteplass for ungdom i Notodden, avslutter hun.

Del artikkelen på Facebook