Gå til sidens hovedinnhold

Ville vekster: Ikke alt falt i smak hos de unge

– Vi lærte at vi kan spise gress. Det var et langt gress med hvit rot. Det var rota vi spiste, og den var god, forteller Elise Seland (12), Marie Bråthen (12) og Magnhild Irene Brendøymoen (10) som onsdag fikk plukke, spise og lære om ville vekster.

For abonnenter

Planten jentene beskriver er skogsiv, og de utdyper litt mer: – Den smakte litt rart, men ikke gress, sier Elise.

– Så du har smakt på gress?

– Ja, svarer jentene i kor. De er tre av medlemmene i Lisleherad 4H, som onsdag ble invitert med av Heddal bygdekvinnelag på temakveld om nettopp spiselige ville vekster.

– Vi gjør alt mulig

Jentene fikk blant annet smake på granskudd, stekt brennesle med salt og pepper, og løvetannknupper i saus.

– Kunne dere mye om ville vekster fra før?

– Nei, svarer Marie og Magnhild, mens Elise forteller at hun visste allerede at liljekonvall, blåveis og hvitveis er giftige og ikke må spises.

Det smakes og mumles, og flere mente løvetannknuppene smakte litt som sopp, mens andre vekster smakte ingenting, og gauksyra falt i smak hos alle.

– Hvorfor er dere med i 4H?

– Det er moro, for vi gjør så mye forskjellig. Vi drar på turer og leir, overnatter ute, lager drops, og en gang dro vi til en trampolinepark, og nå er vi her, svarer jentene, og fekter desperat vekk plagsom mygg. Og stedet var for øvrig den flotte samlingsplassen til Tåråfjell jaktlag.

– Bli gjerne med

I Lisleherad 4H er de 10 jenter og en gutt i alderen fra 10 til 17 år, og de har plass til mange flere medlemmer. Du behøver ikke bo i Lisleherad for å bli med. Det finnes et lokallag til av 4H i Notodden kommune. Det er Ble 4H i Gransherad, som har i underkant av 10 medlemmer.

– Vi ønsker å etablere flere lokallag hvis noen er interessert i for eksempel Notodden, Heddal, Tinnegrend, eller kanskje på Hjuksebø, sier Laila Glittenberg Moen, som er medlem av fylkesstyret til Telemark 4H.

I 4H er det medlemmene selv som bestemmer det aller meste, og så har de med seg voksne klubbrådgivere. I Lisleherad er dette blant annet Monika Kleivan Haugen og Ellen Bråthen.

– Medlemmene våre har blant annet også laget ting, som de har solgt på høstmarkedet, og de har stått for julegrantenning på Silva, forteller rådgiverne.

Silva er et flott sted de har nede ved Kloumannsjøen med bålplass og gapahuk.

Nesten som en bedrift

Medlemmene velger seg også en oppgave, et prosjekt eller tema de vil jobbe med hvert år. Resultatet stiller de ut og presenterer på det årlige høstfesten. Dette året har Elisa valgt foto, mens Marie jobber med tegning, form og farge. Magnhild har nylig blitt med i 4H, og foreløpig ikke valgt seg noe tema.

– Medlemmene lærer ved å gjøre ting. Vi har mellom 50 og 70 oppgaver de kan velge mellom, og de kan til og med finne på noe selv de ønsker å jobbe med. Etter de har valgt en oppgave, lager de en plan og et budsjett, og de avslutter oppgaven med å skrive en rapport. Det er nesten som å starte en bedrift, og et veldig godt utgangspunkt å ha med seg hvis man skal starte en elevbedrift på skolen., forklarer Moen.

Medlemmene jobber på egen hånd, men får også den hjelpen de trenger hvis de ber om det. Hver klubb har også en fadder, og her i Notodden er dette Moen, som har vært med i 4H i mange år og også jobbet for 4H.

Da spørs det om noen velger seg ville vekster som tema, etter at Ingunn Gåsodden, fortalte om et knippe sådanne, tilberedte dem og fikk forsamlingen til å smake. Gåsodden er ekspert på spiselige vekster, sitter i styret til Telemark bygdekvinnelag og i Gjerpen bygdekvinnelag.

Kommentarer til denne saken