Verken beredskapleder Per Sturla Wærnes i Notodden eller Bengt Halvard Odden i Hjartdal har ikke måtte bruke "det store alfabetet" i nyhetsbildet om korona denne påsken - så langt. Våre to kommuner har i følge Folkeinstituttets statistikk for smittsomme sykdommer, MSIS, hatt 38 tilfeller av korona i Notodden fra januar 2021 til og med i dag, mens Hjartdal har hatt fem totalt - ingen av dem i mars. Systemet er basert på at medisinsk-mikrobiologiske laboratorier og diagnostiserende leger melder alle tilfeller av enkelte meldingspliktige sykdommer til MSIS. Nå er mange både bekymret og spente på hva de neste en til tre ukene vil bringe. Regjeringen og Folkehelseinstituttet også. Derfor forlenges de nasjonale smitteverntiltakene.

Onsdag 14. april

– Vi blir nødt til å videreføre de nasjonale tiltakene til 14. april. Det er fordi vi nå har behov for å få mer kunnskap og data om hvordan smitteutviklingen har vært gjennom påsken, sier Høie til NRK.

Like før påske ble det innført blant annet sjenkeforbud, råd om maks to på besøk og en ny tometersregel på nasjonalt plan. Se resten av reglene i bunnen av artikkelen.

– Vi vet at det vil vekke reaksjoner på de stedene der det knapt har vært smittetilfeller, men vi må gjøre dette. Vi ser at den engelske virusvarianten dukker opp på steder det knapt har vært smitte tidligere, sier helseministeren.

Dette gjelder til 14. april

Ankomst Norge

Grensen er i praksis stengt for utlendinger som ikke er bosatt i Norge. Norske statsborgere har alltid rett til å komme inn i Norge.

Det gjøres unntak for personer som ivaretar kritiske samfunnsfunksjoner, personer som driver med vare- og persontransport, helsepersonell fra Sverige/Finland som arbeider i norsk helse- og omsorgstjeneste, personer som skal gjennomføre fastsatt samvær med barn, personer som ellers har helt spesielle grunner for å komme til Norge.

Alle innreisende til Norge må teste seg på grensen.

Utenlandske reisende må også fremvise negativ test tatt senest 24 timer før innreise til Norge.

Alle innreisende til Norge må registrere seg før de krysser grensen.

Alle innreisende må i karantene på egnet sted eller på karantenehotell. De som ikke oppholder seg på karantenehotell plikter å teste seg på døgn sju. Også husstandsmedlemmer som bor sammen med en person i innreisekarantene bør som regel gå i karantene, og de bør teste seg. Personer som returnerer til Norge etter unødvendige utenlandsreiser må tilbringe hele karantenetiden på karantenehotell (gjelder fra mandag 29. mars).

Det finnes enkelte unntak fra disse kravene, for eksempel for barn under 12 år. Les mer om unntakene: Informasjon om karantenehotell

Munnbind

Bruk munnbind når det ikke er mulig å holde 2 meters avstand.

Sosial kontakt

Alle bør begrense sosial kontakt mest mulig.

Hold 2 meter avstand til andre der det er mulig, bortsett fra dem du bor med, kjæresten din eller 1–2 faste kontakter om du bor alene. Dette vil ikke gjelde for helsetjenesten, barnehager og skoler, eller andre tjenester for sårbare grupper der det i praksis kan hindre normal drift av tjenestene.

Maks to gjester på besøk.

Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå, bør du verken dra på overnattingsbesøk eller ha overnattingsbesøk. Aleneboende og barn og unge under 20 år kan ha overnattingsbesøk av én til to faste venner.

Butikker

Benytt kun lokale kjøpesentre og varehus.

Restauranter, kafeer, barer

Skjenkeforbud.

Det skal registreres kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det.

Reiser

Reiser til utlandet frarådes.

Unngå unødvendige reiser innenlands. Reiser til studiested kan regnes som en nødvendig reise.

Man kan reise på hytta (eid, lånt eller leid) eller hotell innenlands, men unngå kollektivtransport hvis det er mulig. Kommer du fra et område med høyt smittenivå, bør du ikke bo på hotell.

Personer som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak enn hjemkommunen, bør følge anbefalingene som gjelder i kommunen de bor i til vanlig.

Skoler og barnehage

Barnehagene og skolene er på gult nivå.

Høyere utdanning

Hovedregel om digital undervisning i universiteter, høyskoler og fagskoler. Biblioteker og lesesaler kan holde åpent.

Arbeidsplasser

Hjemmekontor for alle som har mulighet til dette.

Arbeidsgiver skal sørge for dette.

Arrangementer

Alle arrangementer bør utsettes eller avlyses.

Regler hvis arrangementet likevel må avholdes:

Maks ti personer på private sammenkomster utenom i eget hjem, som for eksempel en bursdag i leid lokale.

Maks ti personer på innendørs arrangement, likevel 20 personer hvor alle i publikum sitter på faste tilviste plasser.

Inntil 50 personer i begravelser og bisettelser.

Maks 50 personer på innendørs idrettsarrangement for barn og unge under 20 år som tilhører idrettslag i samme kommune.

Maks 50 personer på arrangementer utendørs.

Underholdningstilbud

Fornøyelsesparker, bingohaller og lignende må holde stengt.

Idretts- og fritidsaktiviteter

Forbud mot innendørs organisert idretts- og fritidsaktiviteter for voksne. Toppidrettsutøvere kan likevel trene som normalt, både utendørs og innendørs. Seriespill i toppidretten anbefales fortsatt utsatt.

Toppidrettsarrangementer tillates, men med unntak av seriespill.

Barn og unge under 20 år kan trene og delta på fritidsaktiviteter som normalt, og delta på idrettsarrangementer som samler deltakere fra samme kommune.

Dersom barn og unge trener med et idrettslag i en annen kommune, vil de kunne konkurrere med dette idrettslaget så lenge smittesituasjonen tillater det.

Treningssentre og svømmehaller

Treningssentre kan bare holde åpent for de som er bosatt i kommunen. Unntak for personer bosatt i andre kommuner som skal benytte treningssentrene til rehabilitering og opptrening invididuelt/i mindre grupper med arrangør, eller individuell trening/behandling det kan bestilles time til.

Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende kan bare holde åpent for skolesvømming, organisert svømmetrening for de under 20 år, og svømming for profesjonelle toppidrettsutøvere. De kan også holde åpent for rehabilitering/opptrening, og annen individuell behandling det kan bestilles time til og hvor bad er en del av behandlingen.

Gjenåpning

Hvordan skal samfunnet gjenåpnes? Erna Solberg legger fram en plan for Stortinget onsdag.

Statsministeren kommer til å presentere gjenåpningsplanen for Stortinget onsdag formiddag. Senere på dagen presenteres den for befolkningen, skriver Dagbladet.

Opprinnelig skulle regjeringens plan bli lagt fram 25. mars, men slik gikk det ikke. Smittesituasjonen gjorde at den ble utsatt til etter påske.

– Jeg håper vi skal klare å åpne mange deler av samfunnet før september, men vi må ha kontroll på smitten, sier Solberg til TV 2 mandag.

Hun ville ikke love konkrete datoer.

– Så lenge vi har en pandemi og ikke er godt nok vaksinert, kan vi ikke datofeste ulike ting, sa statsministeren.