Gå til sidens hovedinnhold

– Vi må aldri tie, aldri glemme!

Det ble en verdig og fin minnemarkering av 10- års dagen for de brutale terrorangrepene 22. juli 2011.

10-år har gått siden Norge ble brutalt rammet av det verste angrepet siden andre verdenskrig. Et angrep som rystet både vår nasjon og vårt folk. Denne dagen minner alle nordmenn om hvor raskt verden slik vi kjenner den kan endre seg. Vi må aldri glemme alle de som mistet livet den dagen, eller alle menneskene som unødvendig har mistet livet til terrorisme før eller siden.

Viktig markering

Ordfører i Notodden kommune, Gry Fuglestveit, holdt en fin minnetale til både ettertanke og refleksjon på Notodden Torv. Fuglestveit påpekte hvordan vi som nasjon i etterkant av terrorangrepet viste med kjærlighet og solidaritet at demokratiet er noe vi hegner om. Likevel ber hun oss reflektere over hvor mye vi har hørt fra de overlevende i ettertid og hvordan nasjonen har aktivt tatt avstand fra et høyreekstremistisk tankegods som fortsatt er fremadstormende. 77 mennesker mistet livet på Utøya og regjeringskvartalet 22. juli 2011, majoriteten av disse var barn og ungdom.

Frarøvet livet så altfor tidlig

Dessverre var det også mange AUF-ere fra Telemark som aldri kom hjem igjen fra Utøya. Fuglestveit fortalte om sitt møte med Silje Fjellbu fra Rjukan, på Telemark Arbeiderpartis jubelsamling på Gautefall i juni, før attentatet. Silje var blant dem som mistet livet så altfor tidlig.

– Silje var så fargerik på mange måter. Hun var så stolt av Tinn AUF, hun ville bidra og mente hun også kunne utgjøre en forskjell. Hun gledet seg over fremtiden og med kameraet alltid hengende med skulderen, fotograferte hun. Jeg så aldri bildene hennes, men kan tenke meg hvor også de avspeilte hennes fargerike og nydelige natur med hennes ungdommelige engasjementet. Silje gledet seg til Utøya. Silje kom ikke hjem. Hennes minne vil alltid være hos meg, hennes og alle de som ble frarøvet livet, minnet tar vi videre, delte en preget Fuglestveit.

Skulle vært det perfekte sommerminne

Bengt Halvard Odden, ordfører i Hjartdal kommune holdt også en flott minnetale, med sterke poenger og et viktige budskap. Han delte åpen om hvordan sommerleir på Vatnar var blant hans beste barndomsminner og reflekter over at dette også var slik det skulle vært for de om lag 500 ungdommene som befant seg på Utøya for 10-år siden.

– Utøya skulle vært sommerens høydepunkt med alle elementer av ungdomstid og en dose, trolig nyoppdaget politisk interesse. En plass der livet skulle leves og man sakte, men sikkert skulle starte ungdomslivet med et innblikk i hvordan samfunnet er skrudd sammen, slik ble det ikke, sa Odden.

La oss løse utfordringer sammen

Odden påpekte hvordan nasjonen i dagene og ukene etter 22. juli sto samlet, gikk i rosetog og gjentok budskapet som AUF-jenta Helle Gannestad formidlet på CNN: Om en mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi kan vise sammen. Odden mener bruken av ytringsfriheten er vårt sterkeste våpen mot høyreekstremistiske, vold og terror.

– I tiden etter 22. juli har det norske samfunnet opplevd oppblomstring av organisasjoner som SIAM, Pegida, konspiratorisk nettsider og Facebook kanaler. Hvorfor eskalerer dette? Hvordan kan vi snu trenden? Vi må bruke våre demokratiske virkemidler til å gjøre vårt flerkulturelle samfunn bedre, vi må ha selvtillit til å bruke ytringsfriheten og sammen kjempe for mer raushet- mindre rasisme, og mer likhet- mindre urett. La oss stå skulder til skulder og løse de utfordringene vi ser rundt oss, sammen, oppfordret Odden.

Kommentarer til denne saken