Gå til sidens hovedinnhold

Tungtvannskjelleren åpner igjen i høst

Artikkelen er over 2 år gammel

Som kjent ble det funnet asbest i Tungtvannskjelleren tidligere i sommer, og de planlagte omvisningene måtte dessverre avlyses. Nå kan Norsk Industriarbeidermuseum igjen ønske velkommen til omvisning i Tungtvannskjelleren.

Interessen for å besøke kjelleren der en av krigshistoriens mest berømte aksjoner fant sted i februar 1943 har vært enorm. Tungtvannskjelleren skulle bli sommerens store trekkplaster for NIA på Vemork, men funnet av asbeststøv satte en stopper for planen. Utfordringene knyttet til dette har nå funnet sin løsning.

"Det er med stor glede vi kan ønske alle velkommen, på ny, til Tungtvannskjelleren. NIA tilbyr omvisninger i Tungtvannskjelleren fredager, lørdager og søndager utover høsten" skriver NIA i en pressemelding.

Omvisningen i Tungtvannskjelleren varer omtrent 45 minutter. Gjestene får anledning til å se blant annet kabelføringen hvor sabotørene Joachim Rønneberg og Fredrik Kayser krabbet inn, og ikke minst høykonsentrasjonsrommet hvor selve sabotasjeaksjonen fant sted.

"Det var 11 sabotører som var med på den heltemodige aksjonen, derfor vil det være 11 billetter til salgs på hver omvisning i kjelleren" skriver NIA.

Tungtvannskjelleren er Norges første og Europas største industriarkeologiske utgravning. Endringer i åpningstidene kan skje på kort varsel, opplyser NIA i samme pressemelding.

Vemork kraftstasjon stod ferdig i 1911, og var da verdens største kraftverk. Hydrogenfabrikken, også kjent som «Vannstoffen», ble bygget i 1928. Hydrogenproduksjonen var basert på bruk av likestrøm, derfor sto bygningen kun ni meter fra kraftverket.

I 1972 ble hydrogenproduksjonen avviklet på Vemork, og i 1977 ble fabrikken sprengt og jevnet med jorden. Trodde NIA.

Høsten 2017 startet Norges første og Europas største industriarkeologiske utgraving. Håpet var å finne kjellergulvet uten for store skader. Etter noen intense uker med stor interesse fra media kunne NIA 5. oktober 2017 bekrefte at kjelleren var funnet så godt som intakt.

Kommentarer til denne saken