Gå til sidens hovedinnhold

Vebjørn Hovdejord – gullgutt i U-NM

Artikkelen er over 1 år gammel

Vedbjørn Hovdejord knuste alle konkurrentene på 3000 meter og perset med to sekunder. Vinnertida ble 8.39.0. 17-åringen er ett av landets største løpertalenter.

– Han var i en klasse for seg, og han er en utrolig spennende løper som kan bli landslagsløper på seniornivå, mener Tore Bredesen.

Den 17 år gamle heddølen som løper for Snøgg, levnet nemlig ikke sine konkurrenter en snev av muligheter til å ta gullet. Han parkerte dem på den siste runden og i ettermiddag kan det bli et nytt gull!

Hadde seniorkravet inne

– Det ble et løp hvor det var litt «stillingskrig», sier Tore Bredesen som er med på U-NM på Jessheim. – Vebjørn dro ut i bra tempo på den første runden i tet, så roet han ned og hele feltet ble samlet igjen. Vebjørn var nede på 4. plass og i ettertid er det lov å si at han kontrollerte med moderat tempo. Den svakeste runden gikk på sparebluss på 75 sekunder. På de siste 1000 meterne gikk det fortere og på sisterunden slo han knockout på sine konkurrenter. På de siste 200 var han i en klasse for seg, sier Bredesen – imponert over det 17-år gamle løpertalentet. Han løp sisterunden på 60 sekunder!

– Vebjørn hadde klart NM-kravet for seniorer og kunne ha kvalifisert seg, men jeg vet ikke helt om han hadde det målet. Med to moderate runder på over 70 sekunder, er det klart at 8.34.99 som er seniorkravet. Det var innen rekkevidde, mener Bredesen.

Knuser rekorder

– Denne gutten har potensial til å gjøre det skarpt både nasjonalt og internasjonalt. Han var kvalifisert til U18-EM i Italia og jeg er sikker på at han ikke hadde «gjemt» seg bort der. Meterskapet ble jo avlyst på grunn av korona-pandemien.Han har en rekke rekorder innen rekkevidde og Roald Kalmos klubbrekord fra 1955 på 3000 meter på 8,48 har han jo nå knust med snart 10 sekunder. Han har også muligheter toil å Slå Kalmos 1955-rekord på 5000 på 15,07 og den ferske 10 000-rekorden på 31 minutter. Han prøvde alene i Dalen, men hadde da ingen å kjempe mot. Likevel løp han på 15,20. Jeg vil tro at han tar dem alle, sier Bredesen som også regner med at juniorrekordene på langdistansene i Telemark satt av Snorre Holtan Løken «går filleføyka» når Vebjørn ønsker å slå dem.

– Dette er en veldig spennende løper og det sier seg selv at han er i særklasse i vår klubb. Han plukker rekorder som har stått i 65 år, sier Tore Bredesen som vet at pappa og trener Lars John Hovdejord har trøbbel med å stagge treningsiveren hans. Fjorårssesongen ble delvis ødelagt av overtrening. - Han har nok lært litt av det, mener den erfarne snøggeren.

Nytt gull i ettermiddag?

– Nå skal Vebjørn løpe 2000 meter hinder med de samme løperne i heatet og jeg kan vel ikke se noen grunn til at han ikke skal være med i gullkampen. Det blir spennende og vi gleder oss


Kommentarer til denne saken