Dette Yr-trikset bør du lære deg

Det er ikke rent få grader i temperaturforskjell på den målte temperaturen og slik kuldegradene vil oppleves på grunn av kraftig vind.

Det er ikke rent få grader i temperaturforskjell på den målte temperaturen og slik kuldegradene vil oppleves på grunn av kraftig vind. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Det er lett å bli lurt av gradestokken, sier meteorologen.

DEL

(Tønsbergs Blad)For å unngå lureri har Yr.no nå innført en ny funksjon, som sammenligner temperaturen på gradestokken med den du vil oppleve når du går ut døra.

– Det er forskjell på temperaturen på gradestokken og den man føler på kroppen, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Marit Berger. Selv de svakeste vindkastene kan få stor effekt på kuldefølelsen, og det er særlig om vinteren at «følt temperatur» blir aktuelt. For jo kraftigere vind, jo mer oppleves kulden.

– Med vind på opp mot tre-fire meter per sekund vil temperaturen føles opptil flere grader kaldere, sier Berger.

Det lønner seg altså å sjekke den følte temperaturen på værmeldingen. Det gjøres ved å føre musepekeren over symbolet på værmeldingen på Yr.no – da titter det fram en oversikt over den reelle temperaturen, den følte temperaturen og tidspunktet det gjelder for. Dersom det er meldt 2 minusgrader og snø et, kan det følte værvarselet melde 8 minusgrader. Her er det altså seks grader temperaturforskjell. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken