Nyttårsværet: - Fare for at trær kan blåse over ende og at løse gjenstander kan blåse av sted

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er varslet vind med opp mot full storm styrke i Telemark det kommende døgnet.

DEL

– Det skal blåse kraftig fra i ettermiddag og ut hele første nyttårsdag. Det er ventet opp mot full storm i fjellet i Sør-Norge,  dette gir vanskelige kjøreforhold, så alle som skal opp og ned fra fjells, skriver Meteorologisk institutt på Twitter rett over klokken 09.00 mandag formiddag.

– Vær forsiktig

For fjellet i Telemark sin del er det sendt ut såkalt gult farevarsel for det kommende døgnet. Vinden er ventet å komme opp i over 20 sekundmeter i kastene før den minker natt til onsdag.

Skal du ferdes utendørs bør man være forsiktig.

– Det kan være farlig å ferdes i fjellet. Sterke vindkast kan føre til lokale strømbrudd, og trær som har blåst over ende kan ligge i veibanen. Løse gjenstander som trampoliner og hagemøbler kan blåse av gårde ståt det i farevarselet.

Mye vind og god sikt

Det er ikke bare på fjellet det er meldt vind, også i resten av Telemark vil det blåse mye.

Der hvor vinden tar tak, kan fyrverkeriene gå gale veier. Noen steder blir det vindstille, mens andre steder blir det mye vind.

– Når vindkastene er så sterke er det fare for at trær kan blåse over ende og at løse gjenstander kan blåse av sted. Folk bør absolutt sikre gjenstander, forteller Per Egil Haga vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Vinden kan skape problemer for oppsendingen av raketter og Haga ber folk vise aktsomhet.

– Sterk vind og festfyrverkeri harmonerer dårlig. Vinden kommer fra sørvest og er veldig lokal så det er om å gjøre å finne et sted i terrenget hvor vinden ikke tar. Tilskuere bør stå på god avstand. Det gjelder å være forsiktig og prøve å finne steder hvor vinden ikke blåser, sier Haga, og forteller videre at sikten blir god.

– Det blir ganske gode siktforhold, så det ligger til rette for at man kan se rakettene. Det blir oppholdsvær og mildvær med gode temperaturer, sier Haga, som forteller at gradene kan komme opp mot fem pluss, kanskje mer.

Tirsdag og onsdag løyer vinden og temperaturen synker.

– Det fortsetter med lettskyer, oppholdsvær og litt sol i morgen. Temperaturen vil synke til under 0 grader de fleste steder, sier Haga, og fortsetter:

– Onsdag blir det mer vinterlige temperaturer, lettskyet pent og under 0 på den første arbeidsdagen i året. Da roer vinden seg også.

Nyttårsfeiringen i 2017 førte til 63 registrerte uhell ifølge tall fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB). Totalt ble 36 personer skadd i disse uhellene. 14 av dem som ble skadd under fjorårets nyttårsfeiring hadde skader på fingre eller hender, mens 9 personer fikk skader i hodet eller ansikt.

Artikkeltags