Den bastante påstanden begrunner hun slik:

– Dette viruset kommer vi til å ha rundt oss i lang tid og det skal godt gjøres å unngå å bli smittet for dem som ikke er vaksinert. Vaksinerte kan også bli smittet, men sjansen er mye mindre. Uvaksinerte risikerer samtidig både å bli mer alvorlig syke og å være mer smittsomme overfor andre. Det bør ingen ønske nå, sier Mie Jørgensen.

Spent på utviklingen

Hun minner om at det fortsatt er fullt mulig å få vaksinert seg på drop-in-timene på vaksinesenteret på Huset vårt i Notodden sentrum.

Kommuneoverlegen ser spent an situasjonen i Oslo og Viken – og for øvrig andre steder i landet hvor smitten er kraftig økende og korona-tiltak som munnbindpåbud, antallsbegrensninger og hjemmekontor nå gjeninnføres.

– Erfaringsmessig har smittetrenden vært slik at vi har ligget et par uker etter Oslo og Viken, så når det nå øker der, følger vi ekstra godt med på hva som skjer her de neste ukene. I Notodden fikk vi 10 nye smittede på to dager sist uke, men heldigvis ser det foreløpig ut til at det ikke ble en utvikling av det og det er vi glad for, sier Mie.

Flere på sykehus

I møte med arbeidslivets parter tirsdag ba statsminister Jonas Gahr Støre om hjelp fra bedriftene til å få flere til å ta koronavaksinen. Håpet er at et tilbud om vaksinering på arbeidsplassen skal få vaksineringsdekningen opp.

Siden februar i fjor har 218 387 personer fått påvist koronasmitte her i landet. Tirsdag var 187 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. 19 av pasientene får respiratorbehandling, og 45 ligger på intensivavdeling.

Fordi både koronasmitten og innleggelsestallene stiger i Norge nå, også blant fullvaksinerte, vurderer helsemyndighetene endringer i både systemet for smittesporing og test- og karanteneråd. Kommunenes smittesporingsarbeid ble nedjustert da regjeringen åpnet landet 25. september. Sammen med Folkehelseinstituttet jobber nå Helsedirektoratet med nye anbefalinger og føringer om hvem som bør teste seg, og hvor ofte.