Amedia, konsernet som eier Telen og over 70 andre aviser i Norge, har inngått samarbeid med produksjonsselskapet Shuuto om å distribuere krimserien «Outlier» i lokalavisene. Tirsdag 1. desember publiseres alle åtte episodene i serien. Den første kan sees gratis. De øvrige må man ha abonnement for å se.

Handlingen i serien, som består av episoder på om lag 45 minutter, er lagt til Nord-Norge, og skuespillerne i serien kommer fra Troms og Finnmark. Amedia vil med dette teste om mediehusenes abonnenter er interessert i å se denne typen serier gjennom sin lokalavis.

– Det er åpenbart at med en økt digitalisering så glir de ulike mediekanalene over i hverandre. Det åpner for muligheter – og vi ønsket å se i hvilken grad vi, gjennom våre avisers store digitale nedslagsfelt, er i stand til å distribuere en krimserie, sier konserndirektør Pål Nedregotten i Amedia.

Se traileren her:

Video: Shuuto / Amedia

Inspirert av virkeligheten

I hovedrollen som kriminalpsykolog Maja Angell i Outlier, finner vi skuespiller Hanne Mathisen Haga (32). Haga er født og oppvokst i Kirkenes. Krimserien er ført i pennen og regissert av ikke ukjente Arne Berggren og Kristin Berg. De to serieskaperne forteller at de har hentet inspirasjon til serien fra egen fascinasjon for uoppklarte saker i moderne tid.

– Det at man i nyere tid kanskje klarer å se kriminalsaker i sammenheng med hverandre ved hjelp av moderne teknologi, finner vi veldig fascinerende. I tillegg er jo alt rundt kriminalpsykologi ekstremt spennende. Hvordan en seriemorder utvikler seg over tid, fra små overgrep til brutale drap, forteller Berggren.

– Det er jo ingen tradisjon for seriemordere i Skandinavia, det er liksom et amerikansk fenomen. Men de finnes garantert, hvis man begynner se mange nok saker i et større mønster. En rekke mord og overgrep ikke er blitt etterforsket som enkeltsaker, legger serieskaperen til engasjert.

Berggren viser blant annet til forsvinningen av seks år gamle Marianne Knutsen i Risør i 1981 og forsvinningen av ni år gamle Therese Johannessen i Drammen i 1988. I dokumentarserien, «Mysteriet Marianne», som ble vist på TV 2 i 2020, ble det presentert en teori om at det er samme mann som står bak forsvinningen av begge jentene.