Notodden stasjon får nytt liv

MULIGHETER: Atle Dreyer Isaksen i «Heimat» diskuterer mulighetene her på Notodden Jernbanestasjon med prosjektutvikler Svein Olav Ellingsen i Rom Eiendom.

MULIGHETER: Atle Dreyer Isaksen i «Heimat» diskuterer mulighetene her på Notodden Jernbanestasjon med prosjektutvikler Svein Olav Ellingsen i Rom Eiendom.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Notoddens gamle jernbanestasjon fra 1917 får nytt liv.

DEL

Matkonseptkjeden «Heimat» er på vei inn for å skape et unikt spisested for de mange veifarende, også med catering, kurs og selskapslokaler.
Også Norsk Industriarbeidermuseum er, som kommende verdensarvsenter, på vei inn for å etablere et informasjonssenter for å lose turistene inn i verdensarven. Kanskje også kan det bli turistkontor her. Det hele ble presentert i slutten av juni, etter at en mulighetsstudie var er gjennomført.
Så er jo også selve stasjonsbygningen og også pakkhuset selv fredet og er verdensarv. Stasjonen framstår tilnærmet som den ble bygget i 1917, mener prosjektutvikler Svein Olav Ellingsen i Rom Eiendom.

8 millioner

Som så langt har brukt 8 millioner kroner på restaureringen, som gjerne vil utvikle eiendommen – og som har hatt økonomi og tålmodighet til å vente til tiden er inne.
Og det kan den være nå: Rett før verdensarvstatusen trolig blir forkynt.

Vært på jakt

– Vi har hele tiden vært på jakt etter hvilken bruk vi kan ha her på stasjonen, innenfor de rammene fredningen setter. Etter mitt syn har Telemark et uforklart potensial. Dette er et stoppunkt for Bratsbergbanen. Hit kan du komme med tog fra Sør-Europa. Dette er også et startpunkt for Tinnosbanen – som går rett inn i verdensarven. Samtidig som vi har alle de veifarende rett ved siden av. Og hvorfor leie ut til trøtte advokatkontorer? Drivkraften vår har vært å få en bruk som er i samsvar med den opprinnelige bruken, sier Ellingsen.

På vei inn

Etableringen av «Heimat» ligger litt lenger fram i tid, få uker inn i 2016, men intensjonsavtalen med Rom Eiendom er undertegnet. Huseier skal nå finregne på ombyggingskostnader før prosjektet er i gang.
«Heimat» driver fra før spisesteder på Brokelandsheia, på Lasses i Bamble og i Vinje. Nå også snart Notodden – og fortsatt med fokus på lokale og regionale råvarer:
– Vi er opptatt av mat – og trafikk-knutepunkt, sier Atle Dreyer Isaksen i «Heimat».
– Notodden stasjon vil kunne framstå som et utstillingsvindu for lokal og regional mat og matopplevelser. Stasjonen vil også kunne framstå som et opplevelsessenter basert på lokal og regional historie, kultur og aktiviteter – skape varige verdier og arbeidsplasser og bidra til å sette Telemark på kartet internasjonalt, sier selskapet.

(Saken ble publsiert i papiravisa 1. juli 2015)

Artikkeltags