- Hadde det ikke vært for årene på Notodden, hadde jeg aldri turt å følge drømmen min, sier Turid Strømfors (25) til Telen på klingende Haugesundsdialekt.

Til Notodden for fotoshoot

Mandag var den tidligere USN-studenten tilbake i byen for å ta bilder til semifinalen 19.mars, i den tradisjonelle modellkonkurransen. At bildene måtte tas av Johannes Brendemo på Notodden var 25-åringen aldri i tvil om.

- Jeg visste at han leverer bra kvalitet i bildene, understreker Turid, som forteller at det er en drøm hun har hatt siden hun var liten å skulle delta i Miss Norway. Men hun er like klar på at det aldri hadde skjedd om ikke hun altså hadde studert tekstil, kunst og design ved Institutt for estetiske fag på USN først.

- Det var for meg det første steget i drømmen min om å skulle jobbe med klesdesign, forklarer Turid, som nå studerer ved School of Fashion i Oslo. - Notodden er det eneste stedet i Norge med et slikt fagtilbud på estetiske fag, og det har gjort at jeg står veldig sterkt faglig der jeg er nå. På Notodden har jeg lært alt om mønsterkonstruksjon, jeg har lært å sy min egne klær, jeg har laget tekstiler helt fra bunnen av og har fått gjøre ting ingen av de andre medelevene kan på School of Fashion, som handler mer om å lære business-siden av bransjen, forklarer hun. - Det har virkelig vært et springbrett for meg.

- Notodden ga oss muligheter

Men det er ikke bare de faglige mulighetene hun takker Notodden-tiden for:

- Notodden er perfekt som studentby, for Oslo hadde blitt for stort for meg da jeg skulle begynne å studere. Første året var vi 19-20 studenter på faget, og det ble et veldig tett miljø der alle var snille mot hverandre, og inkluderte alle. Vi var på skolen fra 07 til 23 og ble aldri lei av å holde på med ting. Samtidig fikk vi ha utstilling i byen og Notodden ga oss muligheter, sier 25-åringen som bodde de første to årene i Tinnebyen, før hun flyttet opp i et lite "stabburshus" i Alf Andersens vei i Høgås.

- Tiden på Notodden gjorde at jeg vokste som person, for meg var det et trygt og lite sted med veldig imøtekommende folk.

Den tryggheten tok hun fram igjen da en medstudent ved School of Fashion i høst tipset henne om å melde seg på Miss Norway, en drøm hun hadde hatt siden hun var åtte år.

- Det var jo korona, og jeg tenkte "hvorfor ikke bare prøve?" Jeg ville angret om ikke jeg gjorde det, mener Turid, som bedyrer at Frøken Norge-konkurransen har utviklet seg de siste årene, og nå er det mer enn utseendet som teller inn for å komme til toppen. Deltakerne samler nemlig poeng underveis i konkurranseløpet, og det gjør de både på å skrive blogginnlegg, delta i medier, og skaffe gode bilder. For det siste dro Turid altså tilbake til Notodden for å samarbeide med Johannes Brendemo i Brendemo Foto.

Nå håper hun at hun vil komme videre - både i modellkonkurransen og med klesdesignkarrieren.