Hvor blei det av tungtvannet på Notodden?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Mn mening: Vi som var med på den nyss avslutta «Jakta på Sam Eyde» vet jo at det blei produsert («halvferdig» tungtvann) på Notodden.  Men Telen kan jo ha rett i at det kanskje ellers er ganske ukjent (Telen 10.nov).

Å framstille tungtvann er en tidkrevende prosess med mange kompliserte trinn.  Man starter med elektrolytten fra hydrogrenelektrolysa. Den er anrika på tungtvann. Hydrogen til ammoniakkproduksjon framstilte Hydro på Vemork, Såheim og på Notodden. Alle disse tre stedene tok man utgangspunkt i elektrolytten. Om Hydro gikk veien om kjemiske utbytningsreaksjoner før de finoppgraderte ved destillasjon, vet jeg ikke.  Etter gjentatt destillasjon satt man igjen med «halvferdig» tungtvann ved hydrogenfabrikkene på Vemork, Såheim og Notodden. Dette «halvferdige» tungtvannet blei så destillert opp til ferdig, høykonsentrert, tungtvann i det felles tungtvannanlegget på Vemork.

Tyskerne ga opp tungtvannsproduksjonen etter bombinga av Såheim og Vemork i nov. 1943. Restlageret av tungtvann i alle fraksjoner blei samla sammen og gjort klar for transport til Tyskland i feb. 1944. Det som blei senka på Tinnsjøen var en salig blanding av «halvferdig» tungtvann fra hydrogenfabrikkene på Såheim og Vemork og mer høykonsentrerte løsninger fra tungtvannanlegget på Vemork. Noe som bekreftes av det lavkonsentrerte tungtvannet i tønna som blei heva for noen år siden.

Mitt spørsmål er: Finnes det noen der ute som vet hvor det blei av det «halvferdige» tungtvannet fra Notodden? Blei det sendt opp til Rjukan, for så å forsvinne i Tinnsjøens dyp sammen med tungtvannet fra Vemork og Såheim? Eller hadde en tyskerne en annen plan for transport av tungtvannet fra Notodden? I så fall; hva hendte med tungtvannet fra Notodden? Hvor tok det veien? Noen som vet?

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken