Liker ikke miksen av akevitt og tungtvann

AKEVITTKRITIKK: Svein Vetle Trae, styreleder i  Heimefrontmuseet på Notodden, mener det er respektløst å utgi Tungtvannsakevitt. Bildet er tatt i forbindelse med en 8. mai markering i 2018. Her ved Krigsseilermonumentet i Skolandparken i Notodden ( Foto: kai andersen)

AKEVITTKRITIKK: Svein Vetle Trae, styreleder i Heimefrontmuseet på Notodden, mener det er respektløst å utgi Tungtvannsakevitt. Bildet er tatt i forbindelse med en 8. mai markering i 2018. Her ved Krigsseilermonumentet i Skolandparken i Notodden ( Foto: kai andersen)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Krigshistoriker har fått Tungtvannsakevitten i halsen. – Respektløst, mener Svein Vetle Trae, som også er styreleder ved Heimefrontmuseet på Notodden.

DEL

Lierposten, Telen, RA og flere lokale aviser presenterte i slutten av november nyheten om at Egge gård i Lier nå skal produsere akevitt av merket «Tungtvannsakevitt». Det er Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) som står bak de edle dråpene. Akevitten er tilsatt en liten dråpe av det verdensberømte tungtvannet fra Rjukan. NRK Østafjells fulgte opp saken med et tv-innslag der Svein Vetle Trae kritiserer utgivelsen.

Krigshistorikeren har skrevet en rekke bøker om den militære motstandskampen i Øvre Telemark. Han mener akevitten tar fokus vekk fra den viktige historien om sabotasjeaksjonen på Rjukan. Trae har selv bakgrunn som kaptein i Forsvaret, og mener historien om tungtvannssabotørene ikke fortjener å bli sammenblandet med alkoholsalg.

– Av respekt for dem som gjennomførte den berømte aksjonen, og de uskyldige ofrene som falt under krigen, synes jeg dette er et unødvendig grep for å selge flest mulig billetter. Historien står på egne bein.

– Jeg er ikke avholdsmann. Det var ikke sabotørene heller, men jeg synes vi skal ha fokus på historien og at det som skjedde er interessant nok i seg selv. Det må kunne skje uten at man skal blande inn alkoholsalg, sier han til NRK, og karakteriserer framstøtet som «Kampen om oppmerksomheten»

Direktør Runar Lia ved NIA intervjues også i NRK-opptaket som ble sendt sist fredag 18.55 på NRK1.

– Dette er en kraftig avsporing. Det er ikke kampen om oppmerksomheten dette handler om. Tungtvannsakevitt er et produkt vi mener kan bidra til å holde denne historien i live, og nå ut til et bredere lag. Det er både viktig og riktig, mener han.

Han argumenterer også med at interessen for tungtvann er stor blant dem som er opptatt av den dramatiske historien.


– Det produktet vi har solgt mest av gjennom de siste tretti årene er ampuller med tungtvann.


Daglig leder ved Egge gård, Marius Egge synes oppdraget med å lage akevitt med tungtvann har vært svært spennende.

– Jeg synes det er flott at man gjør litt ut av det på denne måten. I ettertid er det en av krigshistoriens viktigste hendelser, som fortjener den oppmerksomheten, sier Egge til NRK.Artikkeltags

Kommentarer til denne saken