(Østlendingen) Alkoholfritt øl blir bare bedre og bedre, og dermed mer og mer populært. Det ser ut til å gjøre noe med prisen også, for den er i enkelte tilfeller blitt ganske høy. Jeg har denne høsten sett Munkholm juleøl, som i enkelte butikker har kostet nesten 20 kroner for en 0,33 liters flaske. Men i motsetning til alkoholholdig øl, kommer alkoholfritt øl gjerne på tilbud, så situasjonen kan raskt bli langt hyggeligere sett med forbrukerøyne.

Det aller hyggeligste er dog at det er blitt så mye godt alkoholfritt øl å velge mellom at det ikke er noe problem å velge alkoholfritt til julematen. Her er et knippe alkoholfrie juleøl fra årets kolleksjon.


Binding-Brauerei: Santa Clausthaler (terningkast 6)

Dette tyske juleølet, som tappes på boks av Hansa Borg, er blitt en alkoholfri favoritt. Det er et nøttebrunt øl med et gulhvitt skum og en frisk duft av amerikansk cascade-humle. Smaken er frisk og fruktig med god bitterhet og bra sødme. Ettersmaken er lang og god. Et perfekt alkoholfritt juleøl!

Nøgne Ø: Julefri (terningkast 5)

Her er et alkoholfritt juledessertøl for den som liker krydderier. Det svarte ølet har et gulbrunt skum og duft av pepperkaker. Smaken er sødmefylt med et kanelpreg som henger lenge i. Ølet inneholder ingefær, kardemomme, nellik og korianderfrø i tillegg til kanel. Jul så det holder her altså!

Aass Bryggeri: Aass Uten Alkoholfritt Juleøl (terningkast 5)

Tidligere synes jeg det har smakt for mye vørter av det alkoholfrie juleølet fra Aass Bryggeri i Drammen. Det gjør det ikke lenger. Det mørkebrune ølet har et flott rødskjær, et gult skum og en lett humleduft. Det er et rundt og godt øl med smak av karamell, og også av frisk humlebitterhet i smak og ettersmak.

Spendrups Bryggeri: Mariestads Alkoholfri Julebrygd (terningkast 4)

Dette ølet er svensk og kjøpt på Systembolaget i Charlottenberg, der det også er et godt utvalg av alkoholfritt øl, som dette mørkebrune og sødmefylte ølet. Det har et gult skum, og det lukter karamell og juleknekk. Som i Santa Clausthaler er det brukt cascade-humle, men uten at den helt kommer til sin rett her.

Ringnes Bryggeri: Munkholm Alkoholfritt Juleøl (terningkast 4)

Dette er en klassiker blant de alkoholfrie juleølene her til lands. Ølet er nøttebrunt med et gult skum og en lett karamellpreget aroma. Ølet har en sødmefylt smak kombinert med noe bitterhet. Et rimelig forfriskende øl, som nok opplever at konkurransen blant de alkoholfrie juleølene er blitt hardere.

Ringnes Bryggeri: Munkholm Fruktig IPA (terningkast 3)

Ikke noe juleøl, men et nytt alkoholfritt øl laget med Mosaic-humle. Jeg syntes at ølet var godt inntil jeg opplevde at det hang igjen en kunstig, parfymert smak i munnen etter å ha drukket det. Årsak: Ølet er tilsatt aroma av tropiske frukter. Med andre ord: Fruktig på feil måte, i alle fall for meg.