Gå til sidens hovedinnhold

Terroristens oppvekst og tankegodset han bar på: Hvordan blir en norsk ungdom massemorder med 77 liv på samvittigheten?

Det er 10 år siden 22.juli, som veldig mange av oss husker som om det var i går. Men hva med dem som var for unge til å få med seg det som skjedde den gangen? Hvordan snakke med dem om det i dag?

Det var utgangspunktet da nyhetsorganisasjonen Faktisk.no bestemte seg for å lage en dokumentarserie om 22.juli, i forbindelse med 10-årsmarkeringen. Den ideelle organisasjonen er kjent som en faktasjekker av innhold i den norske samfunnsdebatten, og nettopp fakta er viktig i formidlingen av terroren mot regjeringskvartalet og AUF-erne på Utøya for 10 år siden til de som ikke selv husker det som skjedde.

Se alle fem delene av videoserien om 22.juli nederst i saken.

Som en av journalistene i Faktisk.no skriver:

"De som begynner på ungdomsskolen til høsten var bare to–tre år da Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker i regjeringskvartalet og på Utøya. Kanskje har de sett bilder, men de har ikke helt klart for seg hva som faktisk skjedde og hvorfor. Mange aner ikke hvem terroristen var, eller hvorfor han hadde valgt seg ut nettopp Arbeiderpartiet og sommerleiren til AUF.

Hver dag ser vi i Faktisk.no konspirasjonsteorier som minner om dem terroristen ble motivert av: Muslimer er i ferd med å ta over Norge og Europa. Det er Arbeiderpartiet sin skyld. Politikerne våre er landssvikere som ikke bryr seg om landet sitt.

Ingenting av dette stemmer.

Verken på skolen eller hjemme har vi snakket nok om 22. juli. For hvordan skal vi klare å prate om noe som er så grusomt at vi nesten ikke orker å tenke på det? Hva skal vi si til barna og ungdommene som ikke er gamle nok til å huske hva som skjedde?"

Med det som utgangspunkt har redaksjonen i Faktisk.no laget en dokumentarserie om 22.juli som er tilpasset barn og unge, og som også skal brukes i et undervisningsopplegg for skolen.

I korte videoer forklares hva som skjedde i regjeringskvartalet og på Utøya, hva slags oppvekst terroristen hadde, hvordan det norske samfunnet reagerte på terroren, og hvilket oppgjør som er tatt.

Vi har fått lov til å dele dokumentarserien på Telen.no. Vi deler den gratis fordi vi synes det er viktig at også de som ikke husker skal få vite.


Kanskje har du noen hjemme som ikke husker, men som like fullt trenger å vite?

Se hele dokumentarserien her:

Episode 1: Bomben i Oslo

Da sikkerhetsvakt Tor-Inge Kristoffersen zoomet inn på skiltet til den forlatte varebilen, gikk bomben av i regjeringskvartalet.

Episode 2: Massakren på Utøya

2. juli 2011, kun to timer etter at bomben gikk av i Oslo, går Anders Behring Breivik utkledd som politi i land på Utøya i Tyrifjorden. Her har ungdomsforeningen til Arbeiderpartiet, AUF, sommerleir. Han har med seg en halvautomatisk rifle og en pistol. I løpet av den neste timen dreper han 69 mennesker.

Episode 3: Livet til terroristen

Episode 4: Motivene bak terroren

Episode 5: Oppgjøret

Kommentarer til denne saken