Eldre sliter med digital angst

 *** Local Caption *** Mange eldre får hjelp av barn og barnebarn når de er på internett.

*** Local Caption *** Mange eldre får hjelp av barn og barnebarn når de er på internett. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Mange må ha hjelp av barn og barnebarn.

DEL

19 prosent av de eldre føler seg utenfor når de ikke bruker nettbank og andre offentlige nettbaserte tjenester. En nesten like stor andel sliter med digital angst.

En fersk undersøkelse utført av Opinion for Telenor viser at eldre mener at den yngre generasjonen bruker for mye tid på nett, og at dette skaper avstand mellom generasjonene.

1 av 6 eldre skulle ønske at verden var som før internett kom.

Undersøkelsen viser at 16 prosent av de eldre føler at internett har skapt større avstand til barn og barnebarn. Når vi i tillegg vet at eldre føler seg utenfor om de ikke bruker nettbaserte offentlige tjenester, kan dette oppfattes som et demokratisk problem.

Kunnskap går tapt når eldre mister muligheten til å bidra i de mange demokratiske prosessene som i dag skjer på nett.

Når de unge ikke får høre meningene til de som har opplevd mest, får man en tap-tap situasjon.

– Det er vår jobb å sørge for at kundene har det bra på nett. Derfor tar vi ansvar for å lære de eldre hvordan de kan logge seg på, utnytte mulighetene som finnes og dele sin kunnskap, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.

 – Mange eldre er interessert i den nye teknologien og går til anskaffelse av smarttelefon og nettbrett. Men vi ser at det er mange som ikke utnytter mulighetene som ligger i teknologien, uttaler Svendsen.

Mange eldre er i dag på nett og mobil. Undersøkelsen viser  at hele 2 av 3 eldre bruker mobilen til å koble seg på internett flere ganger hver eneste dag. Flertallet av dem som har besvart undersøkelsen svarer fortsatt at de får internetthjelp av barn og barnebarn. Selv om undersøkelsen viser at det er mange eldre som er aktive på nett, er det fortsatt én million av Telenors kunder som ikke er aktive nettbrukere.

Gjennom forskningsprosjektet Active Ageing (2012-2015) har Sintef og Universitetet i Oslo (UiO) fulgt 25 eldre i fire kommuner, og studert blant annet hvordan digital kommunikasjonsteknologi kan bidra til aktiv aldring.

– Vi ser at de som har begynt å bruke kommunikasjonstjenester er de som allerede har et solid sosialt nettverk. Eldre som ikke har så mange venner eller familiemedlemmer igjen, skjønner ikke helt hvem de skulle kommunisert med gjennom denne typen tjenester, sier Marika Lüders, seniorforsker ved Sintef.

Hun legger til at i dag er alle pålogget hele tiden.

– Med smarttelefonen har internett kommet mye nærmere, og det er enklere for de eldre å skjønne viktigheten av å komme seg på nett, påpeker Lüders.

Torsdag skal 3.000 eldre få hjelp til å logge seg på den digitale hverdagen på det som er tidenes største nybegynnerkurs i nett- og mobilbruk. Med Arne Hjeltnes som konferansier er arrangementet seniorenes svar på The Gathering i Vikingskipet. De eldre skal lære seg å laste ned apper, bruke e-post og sende bildemeldinger. I «friminuttene» skal Øystein Sunde opptre, og arrangementet vil avsluttes med et forsøk på å sette Guinnes-rekordforsøk i online-Quiz. (ANB)

Artikkeltags