Notodden frivilligsentral opplever mye positivitet i disse ukene. Det er nesten bare fantasien som begrenser hvordan det er mulig å hjelpe andre - og videoen forteller om noen oppgaver som nesten alle kan utføre.

En venn i hverdagen

Ellen Solberg Eliassen, leder for frivilligsentralen, understreker at det bare er å ta kontakt dersom man trenger hjelp med det ene eller det andre - eller rett og slett bare ønsker en telefonvenn. Noen som ringer og sier hei og hører hvordan det står til.

Og erfaringen er at dem som stiller opp for å handle mat, lufte hunder, rake plenen, hente medisiner eller andre gjøremål man ikke får gjort selv - sitter igjen med like mye glede selv.

- Vis måtehold

På kommunens hjemmeside har Notoddens kommuneoverlege, kommunepsykolog og folkehelsekoordinator også kommet med en viktig oppfordring i påskeuken:

"Kos deg, ta vare på dine omgivelser og ha et bevisst forhold til alkohol i påsken" lyder rådet fra kommuneoverlege Mie Jørgensen, folkehelsekoordinator Signe Hordvei og kommunepsykolog Cora Ebner.

"Mange av oss tenker på det å drikke alkohol som å kose seg. Det er viktig å kose seg i påska, og mange kan føle at det blir ekstra viktig i denne påska der det er mye mer begrenset enn vanlig hva vi kan finne på og hvem vi kan være sammen med. Vi kan også føle et ekstra behov for slappe av og bli mer oppstemt nå – og vi kan ha lyst til å ta oss et glass for å få nettopp den følelsen.

Bare husk på at det kan være andre rundt dere som ikke nødvendigvis opplever det som kos eller avslappende når voksne blir alkoholpåvirket. Barn er mye mer vare for atferdsendringer hos voksne, allerede ved små alkoholmengder, enn det vi voksne liker å tro. Barna er for tiden enda mer avhengig av dere foreldre enn ellers siden barna i veldig liten grad kan ha kontakt med andre nå. For dem er det viktig at de også i påska kan stole på dere foreldre. Barna trenger også at dere er oppegående igjen neste morgen for å kunne opprettholde vanlige rutiner og finne på noe sammen hvis barna kjeder seg – denne påska blir annerledes for dem også.

Større alkoholinntak kan hemme immunforsvaret slik at man blir mer mottakelig for infeksjoner. Bruk derfor alkovett – tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye, når det er barn tilstede. Les mer på avogtil.no. God påske!"