Gå til sidens hovedinnhold

Ta fra Exit-gutta og gi tilbake til felleskapet

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den siste tida har sesong to av NRK-serien «Exit» rullet over TV og PC-skjermene i norske hus og hytter. Exit er selvsagt ingen dokumentar, likevel er serien basert på ekte historier fra ekte mennesker i finansmiljøet. Det er derfor på tide at vi tar et oppgjør med virkelighetens Exit-menn etter snart åtte år med Høyre-ledet regjering og en politikk for økte forskjeller.

Forskjellene i Norge har økt de siste 30 årene under ulike regjeringer av ulike farger. Det er med andre ord ikke bare Erna Solberg og de borgerlige sin feil. Et samlet politisk Norge fra SV til FrP har ikke klart å få bukt med de økende forskjellene. Hvordan står det så til med virkelighetens Exit-menn med en slik forskjells-politikk? Antall milliardærer har økt fra 200 i 2013 til 362 i 2020. Inkludert 21 nye milliardærer i koronaåret 2020. De topp 1%-rikeste mottar 20% av alle inntekt og eier 23% av all nettoformue viser tall fra SSB[1]. Mens vi andre blir bedt om å delta på dugnad under korona-pandemien, virker det som om de aller rikeste sniker seg unna for å dra på hagefest.

Dessverre ser vi at Høyreregjeringer har kuttet skattene med vanvittige 62 milliarder de siste 20 årene, og den rød-grønne regjeringen var bare et pauseinnslag som verken økte eller reduserte skattene. Når det kommer en ny regjering til høsten så vil et viktig krav fra Rødt være at skattene må økes for de som har aller mest. Rødt mener at vi må hente inn mer penger fra de superrike til gode formål. Ingen som tjener under 600.000 vil få økt skatt med Rødt, mens de som tjener mellom 600.000 og 750.000 vil få 2.300 kr mer årlig i skatt. Det tilsvarer en tur til tannlegen, noe Rødt til gjengjeld vil gjøre gratis. Rødt vil ha økt skatt på høye inntekter og store formuer og kutt i flate avgifter for vanlige arbeidsfolk. Siden 7 av 10 av landets rikeste er arvinger, vil Rødt innføre det vi kaller en dynastiskatt, en ny arveavgift. Dynastiskatten er progressivt økende og med bunnfradrag på 5 millioner.

Nordmenn flest føler på en avsky når de får presentert historier som framkommer av Exit-serien om lemfeldig omgang med dop, prostitusjon, overforbruk, innsidehandel og en brutal kapitalisme. For Rødt er kampen mot forskjells-Norge og Exit-gutta vår aller viktigste sak. Vi ønsker færre milliarder til milliardærene og flere milliarder til å styrke vår felles velferd. Gratis ferge, prøveprosjekter med gratis kollektivtransport, gratis tannhelse, gratis SFO for barn i 1.-4 klasse, økt barnetrygd og gratis skolemat for elever fra barneskole til videregående er noe av det Rødt ønsker. Hvis vi sammen til høstens valg bestemmer oss for mer velferd til vanlige folk framfor å kaste enda flere milliarder etter de som har mest fra før, kan vi sammen få til et vendepunkt i kampen mot forskjells-Norge. Det er på tide med en skattepolitikk for folk fra Telemark, ikke bare dem med adresse på Oslo-vest, Asker og Bærum.

Tobias Drevland Lund, 1. kandidat for Rødt i Telemark

[1] https://www.ssb.no/inntekt-og-forbruk/statistikker/ifhus/aar

Kommentarer til denne saken