Ikke la deg lure av meldingen fra "Posten"

SVINDELFORSØK: Denne sms-en fikk Åge Goberg denne uken. Han skjønte raskt at det var svindel, selv om alt så veldig ekte ut. Lenken i sms-en ledet til nettsiden (til høyre).

SVINDELFORSØK: Denne sms-en fikk Åge Goberg denne uken. Han skjønte raskt at det var svindel, selv om alt så veldig ekte ut. Lenken i sms-en ledet til nettsiden (til høyre). Foto:

"Vi har forsøkt å levere en pakke til deg, men porto er ikke betalt. Betal her" står det i en sms som tilsynelatende er fra Posten.

DEL

- Denne ser ekte ut, men det er svindel, sier Åge Goberg som ikke lot seg lure. Det er ikke første gang han mottar svindel-meldinger, så han har lært seg til å tenke seg om to ganger.

Lett å bli lurt

SMS-en ser helt ekte ut. Avsender oppgis å være Posten, norskspråket er riktig og lenken som følger med skal gå til Posten. Når Åge trykker på den, ledes han videre til en nettside med Postens logo, bilder og fonter. Der ligger pakkenummeret ferdig tastet inn, for å gjøre det enkelt for kunden.

- Dem vil nok ha meg til å trykke på Søk-knappen, men det gjør jeg ikke, for jeg da skjer det sikkert noe galt, sier Goberg.

Han mener det er svært lett å bli lurt, ettersom Posten jo sender ut sms når det ligger en pakke klar for henting.

- Dette er svindel. Det har vært mye av det i vinter, bekrefter Hege Amanda Tverdalen hos Coop Extra Notodden som også er byens postkontor.

Vær skeptisk

Tilsvarende svindelforsøk florerte også rett før jul - i den tiden hvor veldig mange ventet på pakker de hadde bestilt på nettbutikker. Da gikk Posten ut med advarsel til sine kunder om at man ikke må trykke på lenkene som ligger ved i slike meldinger som sendes ut på epost og sms.

"Klikker du på lenkene, kan din datamaskin/telefon bli rammet av virus og du kan bli bedt om å betale for å låse opp maskinen igjen" lød det videre i Postens advarsel.

Eventuelt så er det ikke noe virus, men en måte å lede mottakeren inn til reklamekampanjer hvor du lokkes med gode tilbud. Eller til en side hvor man blir bedt om å betale 5 kroner for manglende porto for å få utlevert pakken. For å få gjort det må du trolig oppgi bankkortnummer og informasjon du helst ikke bør opplyse om til useriøse aktører.

Uansett så anbefales alle å ha en generell skepsis til meldinger man mottar på både sms og epost.

Artikkeltags