Da Mathias og Frikk begynte eventyret sitt på bluesstudiet på Notodden, visste de ikke helt hvilken retning de ville ta i livet. Nå har venneparet bestemt seg for å søke på den utøvende musikk-bacheloren på Berklee i Boston, USA.

Musikkarriere er målet

– Målet er å starte på en bachelor i utøvende musikk. Retningen en vil gå er ganske fritt – en kan velge å jobbe med produksjon, scene eller jazz, som jeg har planer om, forteller 21 år gamle Mathias Dalen Breines.

Berklee er et universitet som har oppfostret mange vellykkede, Grammyvinnende musikere gjennom årene, blant annen John Mayer og Brad Whitford i Aerosmith.

Kostbart studieopphold

Det store spørsmålet er om prislappen er verdt det. Ett studieår på Berklee kan koste opp til 300 000 kroner, og når en bachelorgrad er på fire år, blir den totale kostnaden enorm.

– Det må så klart gjøres en vurdering på om det er verdt å bruke så mye penger slik at vi kan bli flinkere til å spille gitar, sier Frikk.

– Hovedgrunnen til at vi søker oss inn er for å komme oss til USA. Musikkmarkedet der borte er enormt, og byr på utallige muligheter sammenliknet med Norge, legger Mathias til.

Musikkstudiet til Berklee er ett av de mest ettertraktede, men siden det er en privat institusjon blir en god del studenter akseptert hvert år. Frem til opptaket i mars, vil ungdommen fokusere tiden sin på bluesstudiet på Notodden.


Skryter av musikklivet på Notodden

– Det har vært veldig fint å oppleve studiet her på Notodden. Det er et utøvende studie, så det å kunne synge eller spille et instrument fra før er en klar fordel. Det har nok vært overraskende for mange, for kullet vårt har blitt ganske redusert siden semesterstarten i høst. Notodden er preget av en sterk musikkultur innenfor blues og soul, og det har vært spennende å være en del av, forklarer Mathias.

– Det har vært veldig lærerikt å ha muligheten til å oppleve musikkmiljøet på Notodden. Jeg er glad for at vi har kunnet ha noen konserter – jeg tror det tidligere kullet måtte ha all undervisningen på Zoom. Det er ganske håpløst når studiet er såpass praktisk, utpeker Frikk.

En stor del av studiet er å gi studentene muligheten til å lære om alt arbeidet som inngår i en konsert. Det å bære og rigge utstyr, kjøre lydprøver og passe på at alt er klart er en stor del av livet som musiker.

– Det er viktig at studentene lærer om sceneproduksjon, for det er en stor del av hverdagen til musikere. Det er nok bare de største artistene som får andre til å gjøre «drittarbeidet» sitt for seg, sier lærer Espen Fjelle.