Flere tusen var uten strøm søndag

Notodden Energi og Hjartdal Elverk har hatt sine mannskaper ute hver dag i tre uker for å befare og rydde ved høyspentledninger.

Notodden Energi og Hjartdal Elverk har hatt sine mannskaper ute hver dag i tre uker for å befare og rydde ved høyspentledninger. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Søndag kveld ble det brått stummende mørkt i både Heddal, Lisleherad, på Vestsida og i hele Hjartdal kommune.

DEL

Først forsvant strømmen på Ørvella Vest fra Melås bru til hjartdalsgrensen på ettermiddagen da et tre falt over en ledning. Dette ble ordnet ganske raskt, men klokken 18.10 ble det strømløst også i Heddal fra stavkirken og nordover, hele Vestsida inkludert Yli og hele Lisleherad. Da var gode råd dyre.

Strømløst i Heddal

- Vi søkte og søket, men fant ingen trær som hadde falt over ledninger og forårsaket det store strømutfallet. Men vi tror at det er trær som enten har bøyd seg og mistet snø slik at det har rettet seg opp igjen, eller trær som har falt i bakken og vært borti ledningen på veien, slik at det har forårsaket en kortslutning. Trær i bevegelse altså. Typisk nok fikk vi også problemer med noen brytere samtidig, men vi fikk i hvert fall feilsøkt og koblet inn område etter område, forklarer Ole Johan Sveva, nettsjef og driftsleder i Notodden Energi.

Lisleherad var ute i 40 minutter, mens mesteparten av Heddal fikk strømmen tilbake ved 20.20-tiden. Og øverst i Heddal var det lys igjen klokken 20.45 søndag kveld.

Tung ledning i Sauland

Nesten samtidig, nærmere bestemt klokken 18.18, ble også hele Hjartdal kommune rammet av strømstans. Da startet den store jobben med å finne feilkilden ved å eliminere strekning for strekning.

- En istung ledning hadde slitt seg og falt ned. Feilen var i Sauland, men fikk følger for alle tre bygdene. Årsaken er at det både har kommet veldig mye snø og blitt mye ising på linjene, forklarer Oddgeir Kasin, driftsleder for nettet i Hjartdal Elverk.

De fleste hadde fått strømmen tilbake ved 20-tiden søndag, men 15 husstander ved Valestrand og Hytta måtte vente helt til 23.20 før det var lys i lampene igjen.

- Det skal jo helst ikke skje at hele kommunen ramler ut på denne måten, men vi har jobbet kontinuerlig hver dag med å befare linjene og ta ned trær som har truet med å falle over. Men denne gang var det tung ising på ledningen som var problemet, sier Kasin til Telen.

Mannskaper har motorsaga klar for å kutte trær som truer ledningene.

Mannskaper har motorsaga klar for å kutte trær som truer ledningene. Foto:

Fikk en telefonstorm

Også Notodden Energis folk har vært ute seint og tidlig hver dag i tre uker for å befare og rydde langs høyspentlinjene.

- Det har vært en travel tid fra jul til nå. Det er mange år siden sist det var så ille. Det er en kombinasjon av stort snøfall, fulgt av mildvær og så frost som legger seg som is på ledninger og trær, sier Sveva.

Det ble hektisk både ute i terrenget og på telefonen søndag kveld.

- Når du har 20 innkommende samtaler på én gang, er det vanskelig å håndtere, så vi ber om forståelse for at vi ikke får svart alle. Og for at vi etter fem minutter ikke kan svare på spørsmål om når strømmen kommer tilbake, selv om vi forstår at man blir utålmodig når det skjer slikt på søndagskvelden. Vi sendte ut SMS så raskt som mulig til flest mulig berørte abonnenter, men det tar litt tid å håndtere alt akkurat når det har skjedd, sier Ole Johan Sveva.

Artikkeltags