– Det var tøft å skrive boka

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Claus Lundekvam med et usminket bilde av tiden under og etter karriéren.

DEL

Claus Lundekvam angrer ikke på noe av det som kommer fram i boken «En kamp til». Han ville ikke gå på akkord med ærligheten sin.Fredag satt han i åtte-ti intervjuer. Spørsmålene om John Arne Riise-avsnittene var mange.

Var forberedt

Mange mener Lundekvam unødvendig henger ut Riise og hans påståtte damehistorier.

– Det er to setninger i boken det har kommet flest overskrifter om, utrolig nok. Jeg var forberedt på reaksjoner på grunn av åpenheten og ærligheten som alltid har vært her hos meg. Slik er jeg bare. Jeg hadde ingen tanke om å henge ut noen og angrer ikke noe av det som er med. Dette er min historie om slik det var, sier Lundekvam til NTB.

– Hvordan ville du reagert om du var i Riises sko i boken din?

– Kanskje på samme måte som han uttalte seg i Senkveld på. Jeg føler at det var en viktig del som var med. John Arne Riise og John Carew var våre største profiler på den tiden. At det var litt rivalisering mellom dem, var naturlig. De var to stjerner og unggutter, og det var mye fans og damer rundt dem. Det førte jo også på et vis til «slaget i Drammen». Jeg har ikke hatt noen intensjon om å henge ut John Arne på noe vis.

Lundekvam tenker på da Carew gikk løs på Riise i spillerbussen under en landslagssamling for en del år siden.

Kjøkkenkniv

– Jeg er veldig stolt over boken og har brukt lang tid på den. Vi har virkelig gått i dybden på det meste.

– Er det materiale til en oppfølger?

– Streken er satt, og det er jeg glad for. Det blir på en måte en «closure» for meg. Her setter jeg punktum for veldig mye.

I boken kommer Lundekvam med et helt usminket bilde av en tøff tid under og etter karrieren: Alkoholmisbruk, narkotika og sexavhengighet.

En gang klatret han opp i tre med en stor kjøkkenkniv i hånden. Der sovnet Lundekvam.

– For mye av alkohol og kokain i for lang tid, det gjør deg ekstremt paranoid. Jeg hadde klare fantasier i hodet mitt og kunne se mennesker i skog og mark og alle veier. Jeg satt i treet og ventet på at noen skulle komme og ta meg, rett og slett.

Snakker åpent

– Det er en del forferdelige episoder jeg har påført familien min, foreldrene, min tidligere kone og mine barn. Jeg kan ikke gjøre noe med det i dag.

– Jeg har snakket og åpnet opp absolutt alt. Det har vært viktig for meg og min prosess for å komme meg videre i livet. Alt dette har vært diskutert veldig grundig i familien min.

Lundekvam tror prosessen rundt boken kan hjelpe ham videre i livet.

– Jeg håper det, og derfor sitter jeg her og er glad innvendig. Jeg er glad for anmeldelsene, men det var tøft å skrive den.

– Hva er meldingen din til dem som flørter med alkohol og narkotika?

– Jeg har ingenting mot at folk koser seg med alkohol i lystig lag. Slik vil samfunnet alltid være. Når det kommer til narkotika: Vær så snill og takk nei.

– Min historie

– Tror du fotballmiljøet er på samme vis som da du var aktiv?

– Nei, det har nok forandret seg ganske betraktelig på mange områder siden jeg flyttet til England midt på 1990-tallet.

– Flere NFF-topper har gått ut mot det du skriver og kjenner seg overhodet ikke igjen beskrivelsene?

– Dette er min historie. Jeg står 110 prosent for det jeg skriver. Jeg er kanskje den eneste i Norge som tørr å gjøre det. De bør kanskje se litt på seg selv og den kulturen vi har, kanskje forebygge litt bedre fordi det er mange tilfeller der ute som trenger hjelp. Jeg tror det er en litt naiv landslagsledelse som snakker her, sier Claus Lundekvam. (ANB-NTB)

Artikkeltags