[Nettavisen]  Vi vet jo at det er en dårlig idé. Men når siste nytt om eksen er kun et par tastetrykk unna, blir fristelsen av og til for stor.

Så du søker han opp på Facebook. Klikker deg inn på profilen hans, og blar nedover. Bilder fra ferien i USA, helgas vorspiel og pils i parken.

Men vent... HVEM er det?! Hun blonde jenta som sitter henslengt på HANS teppe i parken. Holder han henne i hånda? Herregud, det gjør han. Se på de to, der de sitter med pilsen i hånda og smiler. Så glade de er! Hvorfor er han så glad? Han må jo ha glemt at du finnes. Helt glemt at dere var sammen, faktisk, og at det er du som har sittet på hans teppe i parken i fire år.

Så kommer nedturen. Mange tårer og fire glass rødvin senere lover du deg selv aldri å sjekke Facebook'en hans igjen.

Gjennomførte studie

Men det er ikke alle som stalker eksen på Facebook. Forskere ved University of Hawaii at Manoa og Ohio State University har nemlig kommet frem til at det er enkelte personlighetstyper som Facebook-stalker eksen mer enn andre.

Forskerne gjennomførte en studie med 150 menn og 281 kvinner i alderen 18 til 42, som alle hadde gått gjennom et brudd det siste året. Alle var fortsatt venner med eksen på Facebook, skriver Huffington Post.

Forskerne ville se nærmere på deltakernes tilknytning i forholdet, altså om de hadd en «engstelig tilknytning» (der deltaker hadde liten tro på seg selv og ofte var usikker på forholdet og partnerens følelser) eller en «unngående tilknytning» (der deltaker hadde problemer med å stole på andre og derfor unngår nære forhold).

Forskerne spurte deltakerne om de var enige eller uenige i utsagn som «jeg trenger å bli forsikret om at partneren min elsker meg», «jeg prøver å unngå å komme for nære partneren min» eller «jeg diskuterer som regel problemer og bekymringer med min partner».

Andre viktige faktorer var hvem som hadde tatt initiativ til bruddet, hvor mye de investerte i forholdet, hvor ofte de vurderte andre partnere og hvor dedikert de var til forholdet.

Helt til slutt spurte de deltakerne om hvordan de opplevde bruddet, og hvor ofte de hadde sjekket partnerens Facebook etter de gjorde det slutt.

Konklusjon

Forskerne konkluderte med at de som hadde såkalt «engstelig tilknytning» ofte hadde investert mer i forholdet, og derfor synes bruddet var vanskeligere enn de som hadde «unngående tilknytning».

De med «engstelig tilknytning» brukte også mer tid på å stalke eksen på Facebook enn de som hadde «unngående tilknytning».

Hvis de med «engstelig tilknytning» i tillegg var blitt dumpet, brukte de enda mer tid på eksens Facebook-profil. Hadde de selv tatt initiativ til bruddet, brukte de noe mindre tid på stalking.

Slett, slett, slett

Altså: Jo mer såret og lei deg du er over et brudd, dess mer tid bruker du på eksens Facebook-profil. Det du egentlig gjør da er å forlenge smerten, i stedet for å gå videre.

Forskernes råd er derfor enkelt: Slett eksen fra Facebook. Det kommer ingenting godt ut av det. (ANB)