Gå til sidens hovedinnhold

Smitteverntiltak også i julen – men du kan ha inntil ti gjester på julaften

Artikkelen er over 1 år gammel

Regjeringen opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil fem gjester til over nyttår, men åpner for unntak på to av dagene til inntil ti gjester.

– Julen er jo en tid for nærhet, ikke avstand. Vi vil at alle skal få feire jul med så mange som mulig av de man ønsker rundt seg. Det fortjener vi, ikke minst i år, sa statsminister Erna Solberg (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.

Bekymret åpning

Hun sier de er bekymret for at julefeiringen skal føre til mer smitte i samfunnet. Derfor er det nødvendig med smitteverntiltak også i julen. Men det lempes på noen tiltak for at folk skal kunne feire jul og nyttår litt mer som normalt.

Hovedregelen er at man begrenser det antallet mennesker man har sosial kontakt med gjennom hele perioden, og ikke minst i førjulstiden.

Regjeringen opprettholder derfor anbefalingen om at man kan ha inntil fem gjester til over nyttår, men åpner for inntil ti gjester på to av dagene.

Solberg sier det alltid må være minst en meters avstand mellom alle som ellers ikke bor sammen. Anbefalingene gjelder for hele landet.

Åpner for kirkevandring

Regjeringen åpner for at folk får slippe inn i kirkerommet i julen i det de kaller en kirkevandring, forutsatt at det er mulig å holde avstand.

Kirkevandring betyr at folk får komme inn i kirkerommet, tenne et lys, og høre på musikken som spilles.

Forutsetningen er at det legges til rette for at det alltid er mulig å holde avstand til hverandre, at det ikke er mer enn 50 stykker til stede samtidig og at man registrerer hvem som går ut og inn av kirken.

Det forutsetter også at kirken er stor nok til at alle smittevernreglene kan overholdes.

Kommentarer til denne saken