Gå til sidens hovedinnhold

Skulle sykle rundt Bodensjøen: Tone og gjengen havna på Heddal bygdetun

Egentlig skulle venninnegjengen fra Seljord vært på sykkeltur rundt Bodensjøen på grensa mellom Tyskland, Østerrike og Sveits. Men koronaen satte en stopper for det. Derfor blir det lokale sykkelture, blant annet til Heddal bygdetun.

Tone Sem Hovda, bosatt i Seljord, men oppvokst i Heddal, tok de fire venninnene med på bygdetunet da de var på sykkeltur i hennes hjemtrakter i Heddal tirsdag.

Sykla bygda rundt

-Ja, vi parkerte bilene ved Nordbygda skole, og så sykla vi over til Vestsida mot flyplassen. Jeg ville vise den flotte utsikten over hjembygda mi, stavkirka og gården der jeg vokste opp. Men jeg ble skuffa, der var så gjengrodd alle steder. Jeg var mye på Vestsida før, og minnes den flotte utsikten. Pappa sa alltid at skal du se Heddal, må du over på Vestsida. Nå bør det gjøres en jobb med å åpne opp mot elva, med tanke på turister, sier Tone.

- Fra flyplassen og Tuven gikk turen til bygdetunet. Måtte jo vise dem dette flotte stedet, sier Tone, som sitter sammen med de fire venninnene og spiser niste blant gamle hus.

– Ja, her er det trivelig, vi må ta en titt i husa etterpå, sier de andre damene. Fra bygdetunet skulle de innom kirkegården og Låvekirka, før de sykla tilbake til bilene i Nordbygda og satte kursen hjem til Seljord.

Annerledes omvisning

Denne damegjengen var ikke de eneste som besøkte bygdetunet. Omviserne Runa Eid Hermansen (22) og Ivan Nygaard (18) forteller om en jevn strøm av gjester hele dagen. På åpningsdagen mandag, var 28 besøkende innom, det lå an til noen flere tirsdag.

-Det er godt å få starta sommersesongen. Også her må vi følge koronarestriksjonene. Det er kun omvisning utendørs, vil folk inn i husa, må de gjøre det på eget ansvar. Vi har sett fram Antiback flere steder. I motsetning til vanlig, er omvisninga i år mer som et rollespill, der vi må være litt mer aktive. Det blir godt mottatt. Vi trenger nok ikke snakke så mye engelsk og tysk i sommer, sier Ivan.

Familieaktiviteter

-Hva kan dere friste besøkende på bygdetunet med i sommer?

-Vi har fokus på barn og kjører familieaktiviteter hver dag fram til 16. august. Blant annet jakten på stabburstyven. Da kan barna være med å finne tyven og bestemme hvilke straff han skal få. Dessuten er det eventyrstund med spennende fortellinger om hekser, troll og sånt. I år er det sauer og kyllinger her på bygdetunet, å mate dyra er en av aktivitetene familiene kan være med på. Hver tirsdag får vi besøk av en rosemaler, som vil sitte her å jobbe. Og så kan man jo gå kulturstien, forteller Runa.

Kommentarer til denne saken