Anne Merethe har vært «ute av skapet» siden hun var atten år. I sosiale medier er hun veldig åpen om sin seksuelle legning.

1. juni, anledning «Pride month», la hun ut et innlegg på Facebook hvor hun beskrev hvor heldig hun var med sine venner og familie angående det å være skeiv.

– Aldri noen «big deal»

«Jeg har aldri opplevd hets eller møtt på negativitet fordi jeg har en kjæreste av samme kjønn», skriver Anne Merethe i innlegget på Facebook.

– Da jeg «kom ut» til venner og familie tok de det overraskende bra. Det var som om det var det mest naturlige i verden, beskriver Notodden-jenta Anne Merethe.

– Jeg er klar over at jeg virkelig har vært en av de heldige når det gjelder å komme ut av skapet. Det var aldri noe «big deal» liksom. Jeg har en mor og en stefar som har vært utrolig støttende, og det er jeg så utrolig glad for. Det er nok det som har gjort til at jeg føler meg så komfortabel i den personen jeg er, sier Anne Merethe med stolthet i stemmen.

Levde i skjul

– Jeg var vel rundt femten år da jeg fant ut at jeg var skeiv, eller bifil som det kalles. Bifil er at man forelsker seg i begge kjønn. Jeg fikk min første jentekjæreste samme år, forteller Anne Merethe.

– Jeg turte ikke si det til noen. Jeg var ikke komfortabel med å si det til folk. Redselen for at ryktet skulle spre seg på Notodden, og at jeg skulle bli stemplet som «lesbe» lå i bakhodet. Derfor sa jeg ikke det til noen. Det var ikke før jeg var atten år at jeg kom ut offentlig, forteller Anne Merethe og ser tilbake på en livsstil i skjul som hun aldri kunne ha levd igjen.

Baner vei for kjæresten

For kjæresten Estera Ambraa (30), var det vanskeligere å komme ut av skapet.

– Det var blant annet det som inspirerte meg til å skrive om hvor heldig og stolt jeg var av mine venner og familie. Også spesielt hvor viktig det er å feire pride og mangfoldet i denne måneden.

– Det er godt for meg å vite at hun har en familie på Notodden som støtter henne fullt ut, forteller Anne Merethe, som legger til at også besteforeldrene hennes har vært veldig støttende og aksepterende i prosessen.

Pride i Oslo

Til helgen arrangeres slutten av «Pride week» i Oslo med en stor folkefest og parade. Sist parade ble det anslått at det var ca. 50 000 deltakere og 275 000 tilskuere. På grunn av korona, har det ikke blitt arrangert pride-parade i Oslo siden 2019.

– Pride paraden er definitivt et høydepunkt, og så klart skal jeg dit! Jeg blir så glad av alle fargene i byen, de glade menneskene og regnbueflaggene som er over alt, smiler Anne Merethe.

– Jeg skal dra dit sammen med stefaren min og mamma. . Kjæresten min bor i Oslo, så vi kommer til å møtes der. Vi har vært sammen i ti måneder nå, og jeg veldig glad for at vi kan feire med hverandre uten fordommer fra noen.


Opplevd lite negativitet

– Det eneste negative jeg har opplevd er at folk på byen har spurt om å få være med meg og kjæresten hjem, eller at de syntes vi var «fine å se på». Slike ting er så klart veldig ubehagelig, men heldigvis har jeg opplevd svært lite av det, forteller Anne Merethe som også har full jobb som teamleder i Telemark vei- og trafikksikring.

– Jeg jobber i et mannsdominert yrke, men på den arbeidsplassen jeg er på nå, er vi flertall av jenter faktisk. Jeg har aldri møtt annet en positivitet og forståelse der jeg jobber. Jeg trives kjempegodt!


Ikke mange regnbueflagg å se på Notodden

På Notodden er det få virksomheter som markerer «pride-month» offentlig. Men Brattrein Hotell AS har vært en av få som har heist pride-flagget. I en telefonsamtale med eierne Kjersti Rokne Moen og Gry Berge om hvorfor de heiste flagget sier de:

– Vi kjøpte dette store regnbueflagget for lenge siden, og vi har gledet oss veldig til å heise det. Vi heiser det for en viktig sak. For mangfoldet. «Love is love», utdyper hotelleierne.

På spørsmål om de har opplevd negative kommentarer svare de:

– Vi har faktisk verken fått gode eller dårlige tilbakemeldinger på det, forteller de to eierne av Brattrein Hotell As.

Da Telen forteller Anne Merethe om regnbueflagget som blafrer ut over Notodden, svarer hun veldig fornøyd:

– Jeg har lagt merke til det, og jeg blir så glad når jeg ser det. Det skal så lite til for å vise støtte og solidaritet. Det betyr så mye for meg at Brattrein har valgt å heise regnbueflagget.

Dette er pride:

  • Pride, eller gay pride er en feiring av mangfold, kjærlighet og inkludering. Det ble for første gang arrangert i Oslo i 1974. Pride feires i over 50 kommuner spredt ut over hele landet.
  • På Notodden skal pride feires den 10. september. Dette er første gang pride markeres med en egen dag på Notodden.
  • Det er kriminalisert å være homofil i 68 land i verden. I Jemen, Saudi-Arabia, Iran, Brunei, Somalia, Nigeria er det dødsstraff for å være homofil.
  • I Norge var det ulovlig og straffbart å være homofil frem til 1972.
  • Loven om at homofile kunne gifte seg på samme måte som hetrofile, kalt felles ekteskapslov, ble ikke innført i Norge før 1. januar 2009.
  • LGBTQIA - Engelsk forkortelse for Lesbian, Gay, Bisexual, Trans, Queer eller Questioning, Intersex, Asexual. På norsk brukes ofte LHBT – Lesbisk, homofil, bifil og trans, eller LHBTI (som inkluderer intersex).

  • Regnbueflagget har blitt et verdenskjent symbol for fellesskap og friheten til selv å definere sin identitet, kjærlighet og seksualitet.
  • Det kjønnsnøytrale pronomenet hen kom inn i rettskrivningsnormene ved vedtak 16. juni 2022

KILDER: UNG.NO, SKEIV.NO, AMNESTY.NO OG SPRAKRADET.NO