Snart sendes skattemeldingen ut til privatpersoner. Vel 5 millioner personer vil fra og med 14. mars til og med 31. mars få sine skatteopplysninger lagt ut på Skatteetatens sider. Men bare få dager før utsendelsen starter, advarer Skatteetaten nå om en ny bølge med svindelforsøk, med etaten som påstått avsender.

I en pressemelding skriver sikkerhetsdirektør i Skatteetaten, Ragna Fossen, at hun forventer at både skattemeldingen og skatteoppgjøret vil bli forsøkt misbrukt.

Svindelforsøkene foregår gjennom eposter eller tekstmeldinger som forsøker å lure mottakerne til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon som senere kan brukes for å svindle mottakeren.

– Vi sender ikke lenker uoppfordret i e-post eller SMS, og etterspør ikke bank- eller kredittkortopplysninger i disse kanalene. Ikke la deg lure, dette er svindel! Det sier sikkerhetsdirektør Fossen.

Korrekt informasjon på «Min side»

Hun understreker videre at når skattemeldingen er klar, vil du bli varslet på e-post. Der vil du bli bedt om å gå til skatteetaten.no og logge deg inn på «Min side».

Er du i tvil om informasjonen er ekte, kan du gå direkte til Skatteetaten.no og logge deg på der. Da vil du under «Min side» finne korrekt og oppdatert informasjon om skatten din. Alternativt kan du logge på altinn.no for å se om du har meldinger fra Skatteetaten.

Svindlerne prøver seg på viktige datoer

Hver gang skattemeldingen sendes ut og ved andre viktige skattedatoer er det svindlere som forsøker å få folk til å gi fra seg sensitiv informasjon.

– Vi opplever flere ganger i året at skattytere blir utsatt for svindelforsøk på viktige skattedatoer, oftest gjennom e-poster eller SMS som har til hensikt å lure mottakerne til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon som senere kan brukes til svindel eller ID-tyveri, sier Fossen.

Skepsisen hos folk er blitt høyere

– Det er et økende omfang på svindelforsøk i Norge og globalt, men heldigvis er bevissthetsnivået, skepsisen og kunnskapen i befolkningen generelt forbedret. Likevel endrer også svindlerne taktikk og mange blir fortsatt lurt til å klikke på lenker. Derfor sender ikke vi lenker uoppfordret, slik at du enkelt vet at lenken ikke er fra oss, sier sikkerhetsdirektøren.

- Svindlerne bruker kunstig intelligens og norsktalende hjelpere for å lage nesten språklig perfekte e-poster og SMS-er. Vi ber mottakerne av eposter og SMS om å være skeptiske og observante slik at de ikke blir lurt, sier sikkerhetsdirektøren.

Dette kan du gjøre for å forhindre at du blir lurt:

• Se nøye på e-poster og tekstmeldinger (SMS) du får. Ta en kritisk vurdering av e-posten/SMS-en og sjekk avsender, og tenk over om dette kan være riktig. Sunn skepsis er aldri feil.

• Vær særlig oppmerksom hvis du i en e-post/SMS blir bedt om å oppgi sensitive opplysninger som kontonummer eller sikkerhetskoder.

• Ikke åpne vedlegg fra ukjente, klikk ikke på lenker ukritisk, skriv heller selv inn internettadresser i nettleseren.

• Spesielt på mobil kan det være fristende og klikke på en lenke i farten, ikke gjør det.

• Er du i tvil, dobbeltsjekk med den riktige avsender på for eksempel Skatteetaten.no.