Han klyper seg i armen og erkjenner at han er griseheldig som er født og oppvokst i Norge, er frisk, rask og kan drive med hva han vil. Da søsteren hans, Annbjørg dro til Etiopia med Children Burn & Wound Foundation som reparerer vansirede, brannskadde barn, fikk han lyst til å gjøre noe mer av det som egentlig var en galskapstanke om å løpe til tanta si på Kjevik ved Kristiansand.

Vil du støtte opp om Vebjørns tur, vipps til 104120

– Ja, hvis jeg kan få med meg hele lokalsamfunnet og også noen sponsorer nedover langs løypa til Kjevik, kan det bli mye penger og mange operasjoner for barn og unge som ikke har nubbesjans i et land som ikke har kirurgiske muligheter for å reparere alvorlig brannskade slik vi har i vårt land, sier Vebjørn, som trener steinhardt hver dag hele året med to økter om dagen for å bli en bedre skiløper og friidrettsutøver med 3000 meter som spesialdistanse. Kontrasten til de brannskadde barna er enorm.

17 år gamle Vebjørn Hovdejord Fra Vestsida utenfor Notodden er ett av Norges største talentene i Norge innen både friidrett og langrenn. Lørdag 27. juni starter han et langløp på 224 km for å kunne gi brannskadde barn i Etiopia operasjon og et nytt liv med nye muligheter. Lions-klubbene og Rotary på Notodden står bak prosjektet som har vist fantastiske resultater i et land hvor barn og unge gror sammen i legemsdeler på grunn av manglende kirurgisk hjelp. Hvis 2000 personer, lag, foreninger eller bedrifter betaler 560 kroner hver, vil han løpe inn 1 120 000 kroner for saken på turen. Støtt brannskadde barn, sats på Vebjørns langløp, er oppfordringen fra Lions og Rotary på Notodden.

Han har brukt kalkulatoren og er klar over at det kan bli store summer. – Drømmen er at 2000 familier, enkeltmennesker, bedrifter, fagforeninger, lag og organisasjoner betaler inn 560 kroner. Da havner vi på fem kroner meteren jeg løper, og gjennomfører jeg blir det 1 120 000 kroner. Jeg håper det er mulig. Pengene vil utløse 187 operasjoner som vil gi disse barna en mulighet til et normalt liv med utdannelse og jobb, sier Vebjørn og legger til at det utgjør sju og en halv skoleklasse a 25 barn.

Vebjørn gleder seg over hva den norske kirurgen Einar Eriksen har fått til i Etiopia. Fottvilte og resignerte barn blir glade barn igjen. De skaffes muligheter til lei, skolegang, utdannelse og arbeid senere i livet. Notodden-samfunnet har de siste seks årene jobbet aktivt for denne saken gjennom Lions-klubbene, Rotary og elevene ved Notodden videregående skole. Årlig har det blitt bidratt med 300-500 000 kroner årlig fra lokalsamfunnet. Ekteparet Christer Dubrefjord og Gunnbjørg Fisketjønn har også bidratt ved å ta arbeidsøkter i Etiopia to ganger.

Galskap, jo da, han har hørt ordet, ler Vebjørn om løpeturen sin - eller joggeturen som han falt i fristelse å kalle den. - Pappa og trener John Lars mener sønnens løp på 224 km er galskap, Olympiatoppen likeså. Men 17-åringen er kjent for å ikke gi seg. – Jeg har faktisk aldri brutt et renn eller løp noen gang. Målsettingen er å fullføre og jeg må jo si at tanken på å hjelpe brannskadde barn ved at jeg kan løpe i verdens rikeste og fredeligste land, er en mektig inspirasjon og motivasjon. Dette skal jeg klare!

Pappa har gjort det klart. Antydning til strekk eller alvorlig musikulær slade - så skal han bryte. Han regner selv med at det blir en lidelse. Han skal ha med seg sju par løpesko i følgebilen til pappa for å bytte fottøy. Han skal ha gode måltider hver 2. time og mellommåltider hver time. Han skal drikke lite og jevnlig for å holde væskebalansen i orden. Han regner med et kaloriforbruk på mellom 15 000 og 16 000 i løpet av turen som er beregnet til å ta 24–25 timer. – Da holder jeg en fart på rundt 9,33 km med 24 timer, litt kortere om det blir 25 timer. Søvn er det ikke tid til. 11 småstopp skal brukes til PR!

27. og 28. juni er han i steget. Starten går fra stabburstrappa hjemme på Hovdejord på Vestsida. Han løper på skogsbilvei til Bø og deretter skal han følge indre riksvei til han kan hilse på tante Jorunn og forhåpentligvis ha sørget for å ha skaffet en million kroner og vel så det til den gode saken. Langs ruta har Lions Notodden og Lions Telerosa som sammen med Rotary og Telen står bak arrangementet, tatt kontakt med Lions-klubber som kan sponse løpeturen hans i det han selv kaller joggetempo. For vanlig, dødelige er ikke 9,33 km i timen jogging.

Det er da ingen hvemsomhelst som legger ut på drøye fem helmaratonløp i en smell. Han har løpt fortere enn både Filip og Henrik Ingebrigtsen. I år ble det tredjeplass i Norgescupen for juniorer i langrenn, men uten tabben det var å tjuvstarte ørlite i ett av rennene og med det 15 sekunder i tilleggstid, hadde det blitt 2. plass. Og han innrømmer at han har ambisjoner i begge idretter: – Mange drømmer om å bli verdensmester, men jeg peiler meg inn på gode, norske resultater så får internasjonale oppgaver komme.Han hadde fart og form inne til å komme seg til 3000 meter i U-EM i Italia i fjor, men men det gikk fløyten på grunn av et tretthetsbrudd, korona stjal U-OL på ski i Italia, sier Vebjørn som har lært av treningstabben som ga tretthetsbrudd, men sluker fortsatt 100 km i uka!

Skidrømmen er å vinne fem mila i Holmenkollen. Det blir helt feil å si at denne 17-åringen tar ett skritt av gangen. Han har skyhøye ambisjoner og vet at det blir krevende å innfri målene. – Kommer jeg meg gjennom den utfordringen det er å bli voksen og toppidrettsutøver, så vil dette gå greit. Jeg er innstilt på det, sier Vebjørn som satte krets- og klubbrekord sist helg på 3000 meter med 8.41.15, målet av under 8.40, men det ble tungt på slutten. – Jeg synes det er gøy å løpe og gå på ski. Jeg får råd om å velge en av idrettene, men jeg fortsetter med begge. Jeg tror det gir meg fordeler.

(Dette bildet viser hvordan en operasjon kan endret et lite liv i startblokkene.)

Nå har han et helt nytt mål. Det ligger 224 km unna, langt der framme på trappa til tante Jorunn på Kjevik utenfor Kristiansand. – Jeg har vært inne på tanken om jeg skulle droppe det, men nå er jeg skikkelig gira og jeg føler at jeg skal greie denne kraftanstrengelsen. På øra skal jeg ha galskapen i Radioresepsjonen og Friminutt. Egen galskap kan gå litt lettere da. Så får jeg tenke på at det kunne vært meg som hadde fått brannskade i Etiopia uten muligheter til å reise meg. Jeg grøsser ved tanken på at en brannskade hadde limt leggen min til låret, sier Vebjør, slik en del barn har det i landet med elendige kokemuligheter, livsfarlig strømforsyning og en rekke gasseksplosjoner knyttet til provisoriske kokesteder. Han klar for det som kan bli et millionløp.