Gå til sidens hovedinnhold

Skal du over fjellet i helga? Da bør du hente fram vinterdekkene

Det var idyllisk vintermorgen i fjellet i Tinn og Rauland i dag. Et tykt teppe med snø hadde lagt seg i løpet av natta, og brøytebilene var allerede i gang klokken 05.00 i dag tidlig. Nå oppfordrer Statens vegvesen alle som skal over fjellet om å bytte til vinterdekk.

I en Twittermelding fredag kveld kunne Statens Vegvesen konstatere at det den første snøen nå er meldt, og det på fjellet over Haukelifjell. Dermed ga vegvesenet en klar oppfordring til alle som skal over om at de bør legge om til vinterdekk.

Statsmeteorolog Kristian Gislefoss forteller til NRK Vestfold og Telemark at det i fjellområdene rundt Rauland i Telemark har fått 10–20 centimeter med snø, mens det andre steder i fjellet i Sør-Norge har kommet 5–10 centimeter.

En av dem som våknet opp til snø, var Randi Øverbø Hove, som i en melding til RA skriver at det i dag morges lå 15 centimeter snø på Møsvatn. Hun forteller at snøen som regel dukker opp på denne tiden av året rundt i området ved Hove og Erlandsgard. Men snøen pleier som regel å komme og gå noen ganger før den legger seg.

Espen Faane fra NCC forteller at deres mannskaper var ute i dag med brøytebilder klokken 05.00. Fjellovergangene Fylkesvei 651 over Råen og Fylkesvei 124 over Imingfjell ble brøyta og Fylkesvei 37 mellom Rauland og Maristien måtte også ryddes for snø.

- Siden det er innspurten på høstferien og mye trafikk i fjellet var vi godt forberedt, sier Espen Faane til RA, mens trafikkoperatør Tonje Halvorsen i Vegtrafikksentralen Sør hos Statens vegvesen sier til NRK Vestfold og Telemark at brøytebiler har brøytet over Hardangervidda (riksvei 7), Haukelifjell (E134) og på Rauland i natt.

Hun understreker til NRK at det kan være spesielt glatt i de høyereliggende områdene, og at det derfor ble saltet i blant annet Haukelifjell i går kveld.

- Så lenge vi får rapporter fra fjellet om fare for glatte partier, vil vi oppfordrer til vinterdekk, sier hun, og ber også folk følge med på værmeldinger og se værkameraer og værstasjoner på nettjenesten 175.no.

Statsmeteorolog Kristian Gislefoss har i kommentar til NRK Vestfold og Telemark følgende råd til hyttefolk som har kjørt opp på fjellet på sommerdekk og som skal hjem søndag:

– Drøy lengst mulig med å kjøre hjem på søndag. Jeg tro muligheten for å komme seg hjem er stor. Men på de høyeste fjellveiene vil det nok ligge snø. Du må uansett sjekke vær- og føremelding.

Kommentarer til denne saken