Vil anmelde fastlegene i Bø

Telemark SU og Oda Amalie Kise Hjertstrøm fra Sauherad vurderer å anmelde de tre legene i Bø dersom fylkesmannen ikke kommer med sanksjoner.

Telemark SU og Oda Amalie Kise Hjertstrøm fra Sauherad vurderer å anmelde de tre legene i Bø dersom fylkesmannen ikke kommer med sanksjoner.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Telemark Sosialistisk Ungdom og Oda Amalie Hjertstrøm anmelder de legene i Bø som reserverer seg mot å sette inn spiral hos kvinner dersom det ikke kommer sanksjoner fra fylkesmannen.

DEL

Det skriver Hjertstrøm i en epost til Telen i dag. Hun reagerer på praksisen ved Bø legekontor der tre leger har reservert seg enten mot å henvise til abort eller å sette inn spiral som prevensjonsmiddel for kvinner.

- Dette gjør vi fordi vi mener at den praksisen man har ved Bø legekontor er ulovlig ut fra norsk lov. Vi synes ikke en lege skalha rett til å si nei til halve jobben sin. Vi håper selvsagt at en eventuell anmeldelse vil føre fram og vise at det ikke er greit å drive ulovlig praksis slik vi mener disse legene gjør. Vi mener det blir helt feil å sette egen samvittighet foran pasientenes beste. Det at legekontoret forsvarer dette med at de har felles pasientlister slik at pasienter som vil bli henvist til abort eller få innsatt spiral kan bli henvist til leger som faktisk gjør dette mener vi blir helt feil. Det kan være vanskelig nok å snakke med en lege om disse tingene, men i Bø forventer man da at pasientene også skal ta dette opp med legesekretærene som så skal henvise dem videre til rett lege. Det er en lite verdig måte å betjene pasientene på, mener Hjertstrøm.

LES OGSÅ: Fastleger på felleslister

Blogger Susanne Kaluza har sendt et varsel til Fylkesmannen i Telemark om det hun mener er lovstridig praksis på Bø legesenter.

- Flere leger i Telemark har stått frem og fortalt at de nekter å hjelpe pasienter med selvbestemt abort eller prevensjon. Fylkesmannen har en plikt til å sørge for at fastegene følger norsk lov og forskrift, sier Kaluza til Aftenposten. Varselet ble sendt 11. november, men hun har foreløpig ikke fått noe svar.

Stortingsrepresentant Lene Vågslid mener helseministeren må på banen om ikke Fylkesmannen i Telemark griper inn.

- Bent Høie må også være veldig tydelig på hva han mener den nye reservasjonsretten for fastleger skal gjelde. Skal det bare være snakk om abort? Eller skal det være lov å skrive ut prevensjon? spør stortingsrepresentanten fra Telemark i Aftenposten.

Regjeringen har på sin side varslet en lovendring som skal gi fastleger muligheten til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort. Det er noe av det KrF fikk gjennomslag for i regjeringsforhandlingene. Frem til det blir gjennomført har helseminister Bent Høie (H) sagt at han forventer at legene retter seg etter Helsedepartementets rundskriv fra 2011 som slår fast et en slik praksis er i strid med lovverket.

Dersom fylkesmannen i Telemark ikke kommer med sanksjoner mot legene i Bø vil nå altså Telemark SU med Sauherad-politiker Oda Amalie Hjertstrøm anmelde legene.

Ingen av fastlegene i Notodden og Hjartdal har reservert seg mot dette, i følge kommuneoverlege Mie Jørgensen.

Artikkeltags