Dette er typiske foreldrefeller

Bredt innblikk: David Hasseløy i Barnevakten holdt et fengende og informativt foredrag om nettvett for elevene ved Sauland skole i går formiddag. Det er mange feller å gå i - både for unge og voksne.

Bredt innblikk: David Hasseløy i Barnevakten holdt et fengende og informativt foredrag om nettvett for elevene ved Sauland skole i går formiddag. Det er mange feller å gå i - både for unge og voksne.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Skal man la en 12-åring få komme på Facebook?

DEL

Det er blant spørsmålene David Hasseløy stilte da han holdt et fengende foredrag for mellomtrinnet ved Sauland skole i går. Hasseløy representerer Barne vakten.no – en organisasjon som gir barn og unge råd om bruk av medier.

Snakk med barna

Hasseløy var på ingen måte ute etter å skremme den unge forsamlingen. De digitale mediene er kommet for å bli – og foreldrene må lære seg å leve med dem. Likevel kan det være enkelte signaler de voksne bør følge med på.

–Hva er den største tabben foreldrene gjør?

–Det er at de ikke snakker med barna sine om nettbruk. Jevnlige samtaler viser også barna at de voksne følger med – og at de bryr seg, svarer Hasseløy.

Hold grensene

–Hvor viktig er aldersgrensene som er satt – Facebook har eksempelvis 13-årsgrense?

–Det er en grunn til at aldersgrensene er satt. Barnevakten fraråder Facebook for barn under 13 år, men dersom man likevel slipper dem til finnes det enkelte kjøreregler, sier han. Da tenker han først og fremst på at de unge brukerne bør holde seg til en «limited profil» – som betyr at man deler informasjon med enkelte grupper – som eksempel familie, venner eller klassekamerater. I går formiddag var det elevene fra 4.–10. klasse som fikk et innblikk i Barnevaktens tanker og tips. Kvelden var forbeholdt foreldrene.

Kan være flaut

Ferske undersøkelser viser at fire av de omlag 40 elevene som hørte på gårsdagens foredrag – har vært utsatt for – eller vet om mobbing på nett. Utfordringen er at elevene ikke opp-lyser foreldrene dersom de blir utsatt for dette. Det er flere årsaker til at barna ikke forteller om mobbetilfeller. Det kan være flaut. Foreldrene blir ofte hysteriske – og man frykter å bli fratatt nettilgang på livstid. Likevel oppfordret Hasseløy ungdommen å informere om mobbetilfeller. Det kan være ting som er skrevet på nettet.

–Her har vi i Barnevakten en klar kjøreregel. Dersom man ikke tør å stå ute i skolegården med en stor plakat med det du har tenkt å legge ut på nett – bør du la det være.

Ikke snok

–Er det viktig at foreldrene har full kontroll på barnas nettvett?

–Ja, men ikke snok. Det kan gi en motsatt effekt. Det aller beste rådet jeg kan gi i denne sammenheng – er en god dialog, sier Hasseløy. Som også kom med flere anbefalte nettsider som er trygge og informative for barn og unge. Nysgjerrig per.no og Zuitube.com er positive nettsider for de yngste.

Artikkeltags