Russepresident Paula Kamilla Gustavsen kunne gratulere et jublende russekull med dagen - og best av alt: Det skjedde ikke digitalt. For er det noe som har vært krevende for årets russ, er det at de, de siste årene har vært lite fysisk sammen, sa Gustavsen i sin 17.mai-russetale, hvor hun skrøt av russens dugnadsvilje, samtidig som hun også passet på å minne om urolighetene både de og vi andre står midt i, i verden rundt oss.

Her er russepresident Paula Kamilla Gustavsens tale i sin helhet:

Kjære alle sammen, Gratulerer med dagen!

For første gang siden 2019 står vi igjen samlet her på torget, uten restriksjoner, for å feire Norge, grunnloven og ikke minst alle oss.

Det er så deilig å endelig kunne samles igjen og bare feire. For de siste årene har ikke vært lett. Vi som nå er russ, har de siste årene sittet mer på teams, enn vi har vært sammen på skolen. Det har vært slitsom, utfordrende og demotiverende. Det har vært en felles dugnad som vi alle har bidratt til, og er det noe vi russen er eksperter på, så er det nettopp dugnad!

Men vi har klart det! Nå skal flere av oss ut i videre studier og andre ut i jobb. Det samholdet russen har skapt gjennom årene på vgs har vært utrolig bra. Jeg vil gjerne takke familie og venner som har støttet oss under hele russetiden og bidratt til at feiringen har blitt så bra som den har blitt. Men selv om vi har feiret og kost oss de siste ukene, føles det litt vemodig ut.

For mens vi flagger i gatene, spiser is og feirer med familie og venner, sitter ukrainske barn, kvinner og menn livredde i bomberom over hele Ukraina. Våre ukrainske venner kjemper en frihetskamp uten like. De kjemper for retten til et eget land, et liv fritt fra undertrykkere og et Ukraina med den samme friheten vi har i Norge. For vi må ikke glemme at vi selv har kjempet for friheten, og vi vet hva den koster. Grunnloven som vi ferier i dag, la grunnlaget for den norske friheten. Den friheten vi kjempet for i 5 år mot Hitlers tyranni for 77 år siden, kjemper nå Ukrainerne for, mot Putin i Russland.

Så la oss huske på at friheten ikke må tas for gitt. Vi må sloss hver eneste dag for retten til frihet, og vi må også stå imot alle krefter som prøver å innskrenke den. Om det så skulle være i Norge, Ukraina eller andre land.

Jeg er så stolt over årskullet mitt, som har tatt enhver utfordring de har møtt med strak arm. Vi er nå ferdig med 13 års skolegang. 13 år med lekser, diktanalyser, gloseprøver og foredrag om Ibsens betydning for norsk drama. Før jeg takker for meg vil jeg først gi en takk til russen.

Tusen takk for at jeg har fått lov til å være deres russepresident, og fått feire med nettopp alle dere. Vi har stått på, kjempet oss igjennom, og nå er endelig dagen her. Selv om vi har opplevd flere som har jobbet imot russen, så må jeg si en ting; Vi har hatt en helt fantastisk russetid, og det finnes ingen bedre dag å avslutte alt på enn selveste 17 mai. Så, til russen. Fortsett å feire, kos dere, også regner jeg med redusert oppmøte på skolen i morgen.

Tusen takk for meg!