I over ti år har Royer Hartviksen vært en fast medarbeider på Minox på Øta. Der er han maskiningeniør, og har en viktig rolle i å vedlikeholde utstyret som står plassert verden rundt.

Takket ja til studieplass og innså feilen

Det at Royer endte opp på Notodden var helt tilfeldig, og faktisk ikke med vilje. Etter han og kjæresten hadde takket ja til studieplass, innså de at høyskolen ikke lå på Nesodden, men på Notodden.

– Det er en litt teit, men også morsom historie, ler Royer.

– Samboeren min søkte seg inn på et årsstudium i Tre og Metall. Vi trodde begge dette var på Nesodden i nærheten av Oslo, og dermed søkte jeg meg inn på skole i hovedstaden. Etter å ha takket ja til studieplass, innså vi feilen. Dagen vi skulle flytte kjørte og kjørte vi i noe som føltes lenger ned i en dal, og så endte vi opp på Notodden. Og vi bor her enda, utbryter Royer.

Han begynte å se på muligheter for å studere i Skien eller Porsgrunn, men det ble langt å pendle for den daværende småbarnsfaren. Kongsberg vurderte han ikke, rett og slett fordi som nordlending er det ikke naturlig å ligge nært fylkesgrenser.

– Jeg tenkte ikke over Kongsberg engang. Jeg som er fra nord er ikke vant til å ha fylkesgrenser i umiddelbar nærhet, forklarer han.

Flyttet inn under rånerkrigen

Da Royer og kjæresten flyttet til byen, stod kommunen midt i det berømte råneropprøret. Dekk ble satt fyr på, hus ble truet med påtenning, og det var kaos i byen. Den introduksjonen var sterk kost for den lille familien.

– Det var litt sjokkerende. Jeg tenkte «vi kan jo ikke bo her», men så roet det seg ned. Nå har jeg fått litt sympati for rånerne. Det er også litt roligere på Tveiten, legger han til.

Dagene går unna på Minox, det er det ingen tvil om. Ti år har gått på et blunk, og bedriften er i stadig utvikling. Ofte går dagene til å svare på e-poster og være med på møter om vedlikehold av maskiner, og holde kontakt med kundene som befinner seg mange steder i verden.


Trives godt på Minox

– Jeg koser meg veldig her – dagene går unna. Folka her er veldig fine, og ledelsen operer med tillit under ansvar. På den forrige jobben min måtte jeg stemple meg inn, og hvis jeg var sen kunne jeg se 7,28 timer på lønnsslippen. Slik er det ikke her, ler han.

Til vanlig går mye av arbeidsdagen hans til service og ettermarked. Ingen dag er lik for Royer, og han vet aldri hva som kan dukke opp. Maskinene i Nigeria, Malaysia og Mexico for å nevne noen, må fungere optimalt. For tiden ruster også bedriften opp betraktelig, så jobbintervjuer er også på kalenderen.


– Mye av tiden går til intervjuer for tiden. Vi øker antall kolleger med femti prosent – det er mye. Det er viktig å kunne gi mine kommende kolleger en god introduksjon, så vi har en skikkelig jobb foran oss. Vi starter også opp en avdeling i Nigeria, så det kommer en derfra for å være med på opplæring, forteller han.

Til tross for en hektisk hverdag, trives Royer på Notodden. Selv om planen var Nesodden, har familien funnet seg til rette selv om det er litt langt unna Oslo. At Notodden har stort potensial er det ingen tvil om.