VAKKER: Slik ser hytta ut fra utsiden i dag. 40 spartanske kvadrat har blitt til ei flott hytte på 100 kvadrat.

Nærkontakt med eget paradis og farmors seterslit

– Vi hadde flaks og vi hadde dyktige håndverkere og en framoverlent arkitekt. Derfor ble resultatet så bra!
Publisert

Hytte i Tuddal nominert til Årets Hyttepris:  

Ann Iren Haugen stråler i påskesola etter at hytta hennes i Tuddal er nominert til Årets Hyttepris 2017 av Bergene Holm. Området har dype, familiære røtter i flere generasjoner. Pappa Oddvar Haugen fra Notodden tok med kone og datter til setra på Slåttestul under Sud Gvåle hvor Ann Irens farmor gjette dyra i gammel tid. Hytta, på nabotomta til setra var på 40 kvadrat da den ble kjøpt i 2014. Et byggesett som ble tegnet om av arkitekt Arild Sannes fra Porsgrunn og  tuddølen og slektningen Gunnulf Buen leverte makeløst snekkerarbeid. Byggesettet ble satt inntil den lille hytta.

Sitter i ryggmargen

– Jeg har så nær tilknytning til dette stedet etter at foreldrene mine tok meg med opp til Slåttestul, sommerfjøset og den flotte plassen gjennom hele oppveksten. Jeg har mange ganger tenkt på hvor slitsomt og fantastisk det var at farmor som budeie tok med seg buskapen opp hit, slo høy og sørget for mat til dyra da det ikke var nok mat på Su Gvåle nede i bygda, sier Ann Iren Haugen om de dype familiære røttene. Knut Buen og hennes far Oddvar er tremenninger, Ann Iren er firmenning til snekker Gunnulf som har gitt henne et sted med sjel og vakkert arbeid. Stedet sitter i ryggmarken og fyller hjerterota.

Ann Iren Haugens hytte

Ann Iren Haugens hytte

– I denne perlen av Telemark har vi vårt sted noen steinkast unna der farmor slet. Utsikten til Gaustaknærne er ultimat. Området rundt Bitringsnatten det samme. Nærheten til ærverdige Tuddal Høyfjellshotell er en berikelse, sier Anne Iren Haugen, som selv ikke har bodd på Notodden. Farmor Ingebjørg mistet sin mann Jon bare 40 år gammel og drev gården på Øvre Anundskås på Notodden – hvor foreldrene i dag fortsatt driver med blant annet juletrær hvor barn og foreldre får en opplevelse i juletreskogen ved gården hvor de små hogger juletrærne selv.

Her stemmer du på Ann Iren Haugens hytte: http://hytteblogg.bergeneholm.no/?p=1697

Hadde flaks

– Det er ikke et hyttepalass vi har bygd oss, men et nøkternt sted med smarte og gode løsninger, sier Anne Iren Haugen, som innrømmer at hun har hatt flaks. – Vi ble trukket ut av Telemark fylkeskommune som et byggeprosjekt for lærlinger som skulle ta sin svenneprøve. Tømrerlærlinger og lærere ved Skogmo videregående hadde tegnet og snekret et byggesett som denne svenneprøve. Dette kom til salgs for materialkost, og etter loddtrekning ble byggesettet vårt. Gunnulf Buen ble et funn for oss. Byggesettet tegnet Arild Sannes om og har skapt luft under taket, stil og gode løsninger. Ingen tvil om at flaksen har stått oss bi, sier Ann Iren om løsningen ved den gamle setra. 40 spartanske kvadratmeter i hytta uten vann og strøm som ble kjøpt, har blitt til 100 smarte kvadrat med både strøm og vann hvor familien tilbringer all den tid de kan få lurt døtre på 13 og 16 år til å bruke i høyfjellet. Begge spiller håndball og det tar sin tid, det vet terrieren som selv spilte på Gjerpen i en årrekke alt om, men likevel vet hun at turer i naturen er gaver for livet. Det har hun også erfart.

 

Stor interesse

Interessen rundt hytter og interiør er stadig stor. Denne påsken pågår det en kåring blant ti finalister, og publikum har mulighet til å stemme på den hytta de liker best. Det som er morsomt er at fem av disse ti finalistene ligger i Telemark.

Det er trevirkeprodusenten Bergene Holm som kårer Hytteprisen for 2017. Og skal du stemme, må du gjøre det innen midnatt 4. april. Hele Tuddal kan jo stemme på hytta du kan se bilder av i denne reportasjen.

Hege Voll Midtgaard fra Bergene Holm sier det er mange flotte hytter som fortjener å bli sett.

– Det har vært mange søkere, og en krevende jobb for juryen. Å bare skulle plukke ut ti finalister, har vært en utfordring, sier Voll Midtgaard.

Nye trender

Hun forteller at de ser en tydelig trend i hvordan folk vil ha hyttene sine.

– Det er mye beiset panel og vi ser at vi beveger oss mot det lune og noe mørkere på fargeskalaen. Det blir mer og mer naturlige materialer i stein og tre og «ekte» treoverflater med beiset listverk og foringer. Samtidig ser vi også at stadig flere velger ferdigbehandlet treverk, forteller hun, og nevner at de også ser en annen trend komme tilbake.

– Ja, vi ser at trenden går mot litt mindre hytter eller flere små bygg eller tun, og ikke lenger «hyttepalass» som mange bygde før, fastslår Voll Midtgaard, spent på hvem av kandidatene som stikker av med prisen for 2017.

Ann Iren Haugens hytte

Ann Iren Haugens hytte

Artikkeltags