Enten du reiser utenlands, ferierer i Norge eller nyter sommerferien på hjemplassen din, vil du sannsynligvis ha med deg mobiltelefonen.

Sjokkregninger

Innenlands kan du selvsagt bruke mobilen slik du vanligvis gjør, men ikke glem at det finnes tilbehør og apper som kan gjøre norgesferien enda bedre.

Les også: NetCom vil bli med deg på ferie

Les også: Her er Telenors nye utenlandspriser

Les også: Slik deler du internett via mobiltelefonen

I utlandet må du fortsatt tenke på hvordan og hvor hyppig du bruker smartmobilen din. Sjokkregninger blir det stadig færre av, men det kan fortsatt bli ganske dyrt å bruke et norsk abonnement i utlandet. Særlig gjelder det å passe på mobilsurfingen når du drar utenlands.

Trådløst og kontantkort

Mange hoteller og kaféer i utlandet gir deg tilgang til trådløst nett, og hvis du for eksempel har behov for å laste opp feriebildene fortløpende til Facebook, vil det lønne seg å benytte seg av dette.

Flere operatører har gjort det rimeligere – eller mindre dyrt – å bruke datatrafikk i EU og utvalgte land utenfor Europa. Disse ordningene har imidlertid kapasitetsbegrensninger som gjør at du er nødt til å moderere bruken kraftig.

Skal du være et sted over lengre tid, kan det være lurt å kjøpe et lokalt kontantkort («prepaid SIM») som enten inkluderer en mengde datatrafikk eller har en lav pris per megabyte. Tar du med din forrige smarttelefon, kan du bruke denne som en slags 3G-ruter ved å dele internettilkoblingen. Da slipper du å ta ut det norske SIM-kortet av mobilen du bruker til vanlig.

Dataroaming

Husk å sjekke ringeprisene i det landet du skal reise til på operatørens nettsider. Dette finner du som regel under «priser/abonnement i utlandet».

Med et norsk SIM-kort i mobilen er det lurt å deaktivere såkalt dataroaming i utlandet. Dette betyr at telefonen ikke lenger kan bruke mobilnettet til å hente data fra internett, noe som forhindrer appene dine i å oppdatere seg automatisk.

Under «innstillinger ->nettverk» (litt ulikt avhengig av operativsystem) har du mulighet til å skru av dataroaming. Merk at denne innstillingen ikke påvirker telefonens oppførsel på Wi-Fi-nettverk, noe som vil si at synkronisering av e-post og apper fortsatt skjer automatisk når du får koblet på et trådløst nett.

Spotify offline

Dersom du ikke vil skru av muligheten for dataroaming helt, og bare begrense forbruket, er dette også mulig. For eksempel gjelder det da å bruke tilpassede mobilsider eller nettlesere, sørge for at mobilens GPS har forhåndsinstallerte kart og bare bruke Spotify i offline-modus.

Vil du derimot være helt sikker på at du ikke bruker noe datatrafikk (MMS, for eksempel), kan du i tillegg deaktivere bruk av pakkedata.

Smartmobiler koster gjerne flere tusen kroner, men i sommerferien blir de ofte utsatt for flere påkjenninger enn normalt: Sol, saltvann og sand ved stranda, eller gjørme og ølsøl på festival og fest, for å nevne noe. Derfor kan det være lurt å skåne smartmobilen når du vet at omstendighetene krever det.

Billig ekstramobil

Det finnes flere enkle mobiltelefoner som koster under 300 kroner uten abonnement, eller kanskje du har en gammel mobil liggende i skuffen? Med en billigmobil i reserve slipper du å bekymre deg for å miste eller ødelegge smartmobilen din når du er på ferietur, samtidig som du kan kontaktes av de du reiser sammen med.

Hvis dette er en løsning du tror du vil benytte ellers i året også, kan det være en god idé å opprette tvilling-SIM hos operatøren din. Dette koster 50-200 kroner i etablering, samt 20-30 kroner per måned. Med tvilling-SIM får du de samme anropene og SMS-ene som du får på primærtelefonen din.

Les også følgende saker på Mobilen.no:

Få sommerstemning på mobiltelefonen

Kjekke apper til sommerferien