– Det er utrolig mange forbederedelser som må gjøres til en slik tur. Men det viktigste er å trene for å bli sterk og spise for å bli feit, forteller Kristin Folsland Olsen, en av de fire jentene i «Baffin Babes» som tilbrakte 80 dager på ski over Baffinøya i Arktisk Canada.

Tårevåt slutt

«Baffin Babes» mener det er mange fordeler ved å reise på skikkelig langtur.

– Ellers i livet må man alltid forholde seg til dager og klokkeslett. Men når man er på en slik tur, spiller tiden ingen rolle, man lever mer i nuet, sier Emma Simonsson.

– Dessuten gir det en enorm frihetsfølelse å ha alt en trenger med seg; man kan gå hvor man vil, når man vil. Og om man føler seg liten i nærhet med naturkreftene, så føler man seg stor i sitt eget liv, sier Folsland Olsen.

«Baffin Babes» hadde det så fint på tur at tårene trillet på flyturen hjem.

– De siste dagene gikk vi i sorg. Selv om det var stort å klare å nå målet, ville vi ikke forlate isen og turen, fortsetter hun.

Storheter

Ekstreme ekspedisjoner har alltid fascinert nordmenn - fra fortellinger om vikingenes langturer, til Nansen, Amundsen, Ousland og Kagge. Og vi er fortsatt åpne for mer.

Ekspedisjonen til «Baffin Babes» har både blitt bok, foredrag og dokumentarfilm, som ble vist på NRK tidligere i høst. Men interessen til tross: Mange vil nok kvie seg for å gjenta turen.

– Da vi startet, var det 43 minusgrader. Det er forferdelig kaldt! Og kulda var også det vi hadde fryktet mest, forteller Folsland Olsen.

Charter til isødet

Få er villige til å legge ned all den tiden og innsatsen som kreves for å planlegge en 80 dagers skitur i arktiske strøk.

Enkelte drømmer likevel om en tur utenom det vanlige. Det har turoperatørene skjønt.

– Vi har blant annet turer til Grønland, Sydpolen, Nordpolen og Denali (tidligere Mount McKinley). Til kryssing av Grønland har vi allerede to fulle grupper neste år, forteller guideansvarlig i Hvitserk & Eventyrreiser, Thor Elvebakk.

Koster flesk

Men trygghet og tilrettelegging er dyrt. For de 26 dagene over Grønland må du ut med 70.000, alt inkludert. Trening i forkant må du også regne med.

– Turene våre er for folk flest, men en viss grunnform må man selvfølgelig ha. Vi kjører treningssamlinger for alle deltakere, der folk får et treningsopplegg de bør følge fram mot avreisen, forteller Elvebakk.

For dem som synes at også «bare» 26 dager, pluss trening i forkant, høres i meste laget ut, finnes tilbud om enklere varianter.

Børge Ouslands firma tilbyr tredagersturer til Nordpolen, der de lokker med skruis, kulde og magisk lys – uten ufattelig slit og endeløse måneder borte fra jobb og familie.

En vill mann

Kristoffer Clausen er en annen naturelsker som har kommet med bok i høst. Han tilbrakte 365 dager alene i villmarka, uten å livnære seg på annet enn jakt, fiske og annen matauk.

Han mener mange kunne klart det samme som han.

– Det handler bare om å sette seg noen mål og gjennomføre dem, mener han.

I ettertid er han glad for at han valgte et år uten nærbutikk.

– Selv om jeg var sulten og kald, er det de fine stundene man husker.