Gå til sidens hovedinnhold

Til seters og gjøre seg fete

Artikkelen er over 10 år gammel

I sommer kan du lære stell av ku og geit, skumme fløten av saftig sommerbeite og lage skikkelig smør og rømme.

– Jeg har sett på TV hvordan man kan legge hønene på ryggen for å få dem rolige, sier nederlandske Tom Berkvens, og prøver å lokke til seg høneflokken ved å etterligne dyrenes kakling.

Norgesferie ved Ulsåkstølen i Hemsedal gir gode muligheter for å prøve ut lærdom fra dyreprogrammer i praksis.

Hønene vet imidlertid å holde seg på trygg avstand fra nederlandske hønetemmere. Da er geitene langt mer kosete og medgjørlige.

– De er så søte! utbryter Pim Berkvens, og klør en geitekilling på halsen, med tygging på genserermet til takk. Faren Tom er overrasket over datterens iver.

– Vi dro på besøksgårder i Nederland da barna var små, men jeg trodde de var langt over den alderen da det er gøy med dyr – den yngste av dem har jo fylt atten.

seter

BARNEVENNLIG: Jeroen, Pim og Anouk Berkvens fra Nederland er ifølge foreldrene like ivrige på å klappe dyra nå i ten- og tjueårene, som da de ble tatt med på gårdsbesøk som barn.

Populært gårdsarbeid

Sjefsbudeia på Ulsåkstølen er Anne Ulsaker Bækken. Hun startet med servering på setra i 1993, et tilbud som etter hvert ble såpass populært at hun både har utvidet med ny og større kafé, flere overnattingsrom og et bredere tilbud til de besøkende.

– Det er veldig populært å være med å stelle dyra! Før kom folk bare, og spurte om å få være med. Så da fant jeg ut at det var fint å tilby det som en aktivitet, forteller hun.

To ganger i uka kan folk få være med på kveldsstell med mjølking og fôring av kalvene, grisene og hønene.

– Det virker som unger i dag er underernært på kontakt med dyr. Noen kommer tilbake gang etter gang, sier hun.

seter

KOSEDYR: «Go inside!» står det på døra til rommet der kattungene Ninni og Nanne bor. Jeroen Berkvens har fulgt oppfordringen.

Stølslivet lokker

På Ulsåkstølen kan man også være med på utendørs baking og steking av flatbrød og lefser. De ekstra ivrige kan melde seg på stølskurs, et kurs over en helg hvor man både lærer stell av dyra og å yste ost og lage prim.

Også en rekke andre setrer har tilsvarende tilbud. Selv Den Norske Turistforening satser på folks interesse for gårdsarbeid til fjells, og tilbyr flere runder med såkalte budeiekurs til sommeren.

God pedagogisk arena

Jostein Sande, redaktør i Norsk Seterkulturs medlemsblad Seterbrukaren, er glad for at folk ønsker å lære mer om seterdrift.

– Seterkurs og åpne setrer er en viktig del av det å bringe seterdrift og seterliv inn i framtida. Jeg mener setra er det beste norsk landbruk har å by på, sier han.

Han har selv vært med på å holde seterkurs, og mener det er en opplevelse for livet.

– Mange setter pris på å få et innblikk i hvordan en seter drives. Setra er en veldig god pedagogisk arena. Den er oversiktlig og håndfast. Man får være med på alle fasene i matproduksjon, fra fôring og mjølking til laging av ost og rømme, påpeker han.

Seterjobb på CV-en

Enkelte går enda lenger enn bare et kortere opphold for å få innblikk i prosessen. På Norsk Seterkulturs hjemmesider ligger annonser hvor folk gjør sitt beste for å reklamere for seg selv som en bra seterpasser til sommeren.

«Alt vi ønsker, er å kunne flytte til seters sammen», «Lønnen er ikke så viktig» og «Jag är en sund och optimistisk ung man, som älskar naturen och dyren» er blant argumentene som trekkes fram.

Sande mener en seterjobb til og med vil gjøre seg bra på CV-en.

– Jeg har hørt at erfaring fra seter har vært tunga på vektskåla selv når folk har søkt vanlige kontorjobber. Det er tøft arbeid, og du må kunne håndtere uventede situasjoner. Dyra gjør jo ikke alltid som du vil.

seter

SMÅMAT: Retten «småmat» med tilhørende hjemmebakt flatbrød, kan på Ulsåkstølen gi påfyll etter en lang arbeidsdag til fjells.

Kommentarer til denne saken