Gå til sidens hovedinnhold

Skiparadis for kids

Artikkelen er over 10 år gammel

For barn på skiferie kan korte avstander og aktivitetsmuligheter utenfor bakken være vel så viktig.

– Det skal ikke så mye til for at barn er happy. Har du et rullebånd, så er du i grunnen godt i gang, og det har de fleste skistedene, sier Kjetil André Aamodt.

– Men generelt kan man si at de største skistedene har mest tilbud, også for barn, påpeker han.

– I Norge vil jeg si at Trysil og Hemsedal er best, i utlandet finnes det enormt mye å velge i, fortsetter Aamodt, som selv foreløpig har såpass små barn at turen ikke har gått lenger enn til Gaustablikk.

Mild alpekjøring

Foruten bakker i Norge og Sverige er det Alpene som trekker flest norske familier på skiferie. Destinasjonene i de franske, sveitsiske, østerrikske og italienske Alpene er i høy grad utbygd og tilrettelagt for turister, nesten alle også for de yngste turistene.

I Østerrike har man for eksempel satset på egne hoteller beregnet på barn, kalt Kinderhotels. I Sveits har man tilsvarende i en gruppe hoteller under paraplyen Family Tirol.

Det finnes dessuten knapt en alpedestinasjon uten både skibarnehage og skiskole for barn.

Et barnevennlig pluss med Alpene er i tillegg temperaturen. I motsetning til i Norge må man sjelden droppe turen i bakken fordi gradestokken viser under femten minus.

Stå å se på

– Jeg vil kjøre på rampen! utbryter Felipe Leimböck, mens bestemor Anna-Lise Leimböck gjør sitt beste for å holde tritt med det alpinutstyrte barnebarnet til fots.

– Nei, det skal du slettes ikke! svarer hun bestemt og bekymret, og tar tak i Felipes boblejakke.

Å være bestemor og barnepasser er ikke bare enkelt. I hvert fall ikke når du selv ikke kan stå på ski, og barnebakken i Skizentrum Angertal i Østerrike byr på aktiviteter beregnet på langt større barn enn det du har med deg.

– Det er fint at det er såpass godt tilrettelagt her, slik at jeg bare kan stå å se på, påpeker hun, mens Felipe forsvinner opp rullebåndet nok en gang.

Barneklubb med førskolelærere

Charterselskapene satser på familien som målgruppe, og har mange tilbud og destinasjoner rettet spesielt mot dem.

– Bad Gastein i Østerrike er definitivt vår beste destinasjon for barnefamilier, forteller markedsansvarlig i STS Alpereiser, Anne Sandberg.

– På hotellet Salzburger Hof, for eksempel, har vi førskolelærerutdannede ansatte som tar hånd om vår barneklubb og ungdomsklubb. Hotellet har egen barnebuffé og tilbud som basseng, spillrom og lekerom. Man har også et eget ukesprogram for barn, reklamerer hun.

Langley har tilsvarende tilbud med barneklubb og barnepass på Hotel Le Petit Prince i Alpe d'Huez.

Knøttedisco

Og skulle du være bekymret for at det blir lite afterski med barna på slep: Hotel Salzburger Hof tilbyr afterski med is og brus. Og disko for aldersgruppen to til ti.

Men egentlig er det best å glemme attraksjoner som livlig afterski, offpistemuligheter og urørt pudder og livlig afterski.

Som en far skriver på nettet: Har du barn, handler skiferien om i det hele tatt å få barna ut i bakken hver morgen, uten altfor mye banning og frustrasjoner.

Ti på barnetoppen

Ifølge reiseguiden Wordtravels er dette de ti mest barnevennlige skidestinasjonene:

* Sainte Foy, Frankrike: Refereres ofte til som «juvelen i kronen», siden stedet er omkranset av andre kjente skisteder som Val d'Isère, Tignes og Les Arcs. Sainte Foy er mindre, men også rimeligere enn de omkringliggende stedene, og kan by på køfrie heiser og barnevennlige fasiliteter.

* Les Gets, Frankrike: Høy kvalitet på barneklubber og skiskoler er en av faktorene som skal gjøre Les Gets til en bra skidestinasjon for familier. Landsbyen er dessuten sjarmerende, grønn og miljøvennlig, med mange aktiviteter for barn.

* Arosa, Sveits: Lokalisert sør i Sveits tilbyr Arosa perfekte bakker for familier. En rolig landsby med barnevennlige aktiviteter som aking, skøytegåing, sledekjøring og barneklubber er også et pluss.

* La Rosiere, Frankrike: En av Frankrikes vakreste skisteder. De sørvendte og barnevennlige bakkene gir mye solskinn.

* Morzine-Avoriaz, Frankrike: Kort avstand fra flyplassen i Genève gjør dette til et lettvint alternativ for barnefamilier. I sentrum finner du dessuten en egen «landsby» for barn, «Le Village des Enfants».

* Smugglers' Notch, Vermont: Reklamerer med rimelige priser på familiemoro, og kan blant annet by på barnehage med mange fasiliteter for barn i alle aldre, eller barnevakt hjem til deg på dag- eller kveldstid.

* Snowmass, Colorado: Tilbyr mange bakker for nybegynnere, og utenom bakken er Treehouse Adventure Center verdt et besøk.

* Whistler-Blackcomb, British Columbia: Det største skiområdet i Nord-Amerika ligger bare to timers kjøring fra Vancouver, og har et stort tilbud av aktiviteter for barn.

* Beaver Creek, Colorado: Beaver Creek gjør mye for å tiltrekke seg barnefamilier, blant annet vil de i begynnelsen av mars arrangere et toukers program med ekstra gode tilbud og aktiviteter for barn.

* Peisey-Vallandry, Frankrike: Bilfrie gater og moderne fasiliteter gjør dette stedet et trygt valg for barnefamilier.

Skiferie med barn utenlands

Skiferieselskapene som flyr fra Norge er Langley Travel, som tilbyr turer til Frankrike og Canada, og STS Alpereiser og Sportreiser (eid av STS Alpereiser) som begge tilbyr turer til Østerrike, Frankrike, Italia og Sveits.

Vil du heller organisere reise og opphold selv, er aktuelle flyplasser hvis du skal til Alpene Salzburg, Innsbruck, Zürich, München, Genève og Grenoble.

Reisetid og transportmuligheter fra flyplassen til de aktuelle skistedene varierer en god del, så sjekk alternativene på forhånd. Tre timer i buss er kanskje greit om man reiser alene, men mindre fristende om man har tre barn som reisefølge.

En god del av alpedestinasjonene kan også nås med tog, som for noen kan være et bedre transportalternativ.

Å reise på skiferie til for eksempel Canada er kanskje mindre aktuelt for barnefamilier, men turen kan gjøres mer barnevennlig ved å ta en ekstra overnatting eller to underveis.

Kommentarer til denne saken