– Hysj! kommanderer guiden, og snakker sikkert både til flokken av skravlende turister og de fem løshundene som har slått følge med oss. Klokken er ti om kvelden. Mørket ligger tungt over bunnen av Moses´ Dal, Wadi Musa, i Jordan – hjertet av Midtøsten.

Synet ved inngangen til fjellsprekken får endelig både hunder og folk til å tie stille. 1500 flakkende telys pakket inn i grå papirposer kaster trolske skygger oppover de 80 meter høye fjellveggene av sandstein.

Over oss stråler tusenvis av stjerner.

– Magisk

Det smale passet strekker seg over to kilometer inn i det golde landskapet. Veien, eller siqen, snirkler seg innover dalen, og turistene nærmest smyger seg spent rundt hver sving. Er det her Petra skal åpenbare seg?

Akkurat når man tror at passet ikke har noen ende, får man øye på mektige "Treasury" (El Khasnez).

Cinzie Rizzo og Ricciardo Artiolifra Venezia i Italia er målløse. De har kommet tilbake etter en liten pause på hotellet for å oppleve "Petra by Night".

– Jeg synes det er vanskelig å beskrive hvor magisk Petra er. Fargene på fjellet og de vakre bygningene er utrolige, forteller Cinzie.

Petra

ØST MØTER VEST: En ung beduin hører på musikk på ipoden sin mens han venter på turister som trenger transport.

2200 år gammelt

Hun har tilbrakt seks dager sammen med mannen Ricciardo i Jordan. Fotointeresserte Ricciardo sliter allerede med lite plass på minnekortet – her er motiver over alt.

– Jeg anbefaler å leie en guide. Det koster ikke så mye, og gir frihet til å stoppe der man vil i stedet for å følge en gjeng turister, sier Ricciardo.

Hvert år besøker tusenvis av turister Petra. Den over 2200 år gamle oldtidsbyen er en storslått dokumentasjon på nabateisk arkitekturkunst. Stedet fungerte som et handelssenter i århundrene før og etter Jesu fødsel.

Flere store jordskjelv har satt sitt preg på området, men de mange gravkamrene, ruinene og de imponerende utskjæringene er fremdeles nok til å ta pusten fra en.

Indiana Jones was here

Petra

HUGGET I FJELL: Skattekammeret «The Treasury» er det første som møter deg når du kommer til Petra. Byggverket er hugget rett inn i fjellet og er 43 meter høyt og 30 meter bredt.

Neste morgen er de mange telysene borte. Dagens første solstråler gir sandsteinen en rødlig glød. Det var her Indiana Jones i "The Last Crusade" dundret innover passet med hest og kjerre.

Et alternativ du også kan velge, selvsagt mot litt ekstra betaling, selv om beduinene som møter deg ved inngangen garanterer at det er inkludert i billetten.

Fra "Treasury" begynner en magisk reise inn gjennom dalen. Flere stier fører opp til utsiktspunkter som gir storslått oversikt over byen. En by som en gang hadde titusener av innbyggere. Skattekammeret "Treasury"og tempelet "The Monastery" (Al-Deir) er hogget inn i fjellet, og er de mest spektakulære byggverkene.

Petra

FARGER: Sandsteinens vakre farger er et underverk i seg selv. Besøk noen av de mange hulene som er hugget inn i fjellet.

Leide esel

– Jeg kan nesten ikke fatte hvor massivt det er. Det er utrolig at de har bygd noe slikt med de verktøyene de hadde tilgjengelig, sier Victoria Chertok fra USA.

Hun leide esel for å hjelpe seg rundt – og oppover. Kamel er også å få leid for de som vil ha bedre utsikt også under transportetappene.

Langs ruten ligger små skur med hjemmelagede smykker som de lokale beduinene selger. Attalha jobber i et av de større butikkskurene. Han har svartsminkede øyne. Et sjal knyttet rundt hodet holder det lange håret bort fra øynene.

Petra

PÅ OPPDAGELSESFERD: Ta på gode sko og undersøk noen av de mange stiene som går oppover fjellsidene. Utsikten over dalen og oldtidsbyen er uforglemmelig.

Hvorfor ikke bo i ørkenen?

– Du må opp i fjellene. Her nede ser du jo bare fjellvegger. Det er først når du kommer opp at du opplever naturen, forklarer han, og fortsetter:

– Besøkende må føle kulturforskjellene og se hvordan vi lever. Hvis du bare vil se Petra kan du jo like godt se det på tv. Mange turister holder seg borte på grunn av urolighetene i Midtøsten. Få vet at Jordan er et fredelig land.

Selv reiser Attalha rundt i ørkenen og fjellene så mye han kan. Både med og uten turister.

– Mange turister bor på fire- og femstjerners hotell inne i byen. Men hvorfor ikke bo i ørkenen med oss? Vårt hotell har en million stjerner. Og så får du månen med på kjøpet.