Bøylepingvinen vrir det branngule nebbet fra side til side. Vagger først til høyre, deretter til venstre. Så stopper den opp og legger det svarte hodet på snei. Betrakter rolig det fotoutstyrsbehengte mennesket som har slått seg til i snøen akkurat der pingvinen skal gå.

Noen sekunder senere legger den seg mykt ned på magen og aker rutsjebane ned mot havet. Problem løst, på pingvinvis.

Stram lukt på Cuverville Island

Vi er på Cuverville Island rett utenfor Det antarktiske kontinent. Som menneske er jeg en sjelden fugl midt i pingvinsamfunnet. Derfor gjelder det å respektere naturen og ikke la dyrene blir for vant til mennesker.

Turister i Antarktis får aldri gå nærmere et dyr enn fem meter, derimot går det bra å sitte stille og håpe at en pingvin finner deg spennende nok for nærmere undersøkelser. Da skjer møtet på dyrets vilkår.

På Cuverville Island lever noen av verdens største kjente kolonier av bøylepingvin. Det merkes på lukten allerede idet vi nærmer oss øya om bord i landstigningsbåtene.

Et tusentall pingviner som slipper avføringen ned der de står, gir en odør som naturfilmer heldigvis ikke kan formidle.

Den lumske Drakepassasjen

Overfarten fra Ushuaia i Tierra del Fuego til Antarktishalvøya har tatt nesten to døgn – gjennom den beryktede Drakepassasjen, som er et av verdens mest uberegnelige farvann.

Visst blåste og gynget det, men ikke verre enn at passasjerene kunne glede seg over forelesningene som ble holdt av ekspedisjonsteamet om bord på Hurtigrutens MS Fram.

Antarktishalvøya stikker ut som en krokete finger fra Antarktis nordover mot Sør-Amerika. Da fartøyet nærmet seg, var vi fulle av ny kunnskap om isfjell og havis, pingviner og sjøfugler.

Spekkhoggere på jakt

Noen timer har gått siden møtet med pingvinene på Cuverville Island, og vi er midt i lunsjen da en passasjer plutselig roper: «Orcas!»

På babord side ser vi spisse ryggfinner kløyve det grå vannet mellom isflakene. Kapteinen stopper motoren, og vi samles på dekk mens maten blir kald i restauranten.

De fem spekkhoggerne sirkler rundt en enslig krabbeetersel som har søkt tilflukt på et isflak. Tilfluktsstedet viser seg snart å være utrygt. Spekkhoggerne svømmer i høy fart mot isflaket og bruker de store halefinnene for å lage bølger som skyller den stakkars selen ned i havet.

Må til slutt gi tapt

Gang på gang klarer selen å kravle seg opp på isflaket igjen, men spekkhoggerne fortsetter angrepene.

– Ser dere at tre spekkhoggere lager bølgene, mens to venter bak isflaket for å fange selen, sier forsker Verena Meraldi, som er medlem av fartøyets ekspedisjonsteam.

– Jeg tror det er en familie som lærer ungene jaktteknikk. Det er derfor selen klarer seg så lenge.

Spekkhoggerne bruker den for å få trening, Lenge følger vi selens kamp for å overleve, men til slutt må den gi tapt, og spekkhoggernes blanke, svarte finner forsvinner etter hvert ut av sikte.

«Kontinentets eneste turistfelle»

Den andre dagen i Antarktis går vi i land ved naturhavnen Port Lockroy, og besøker det som spøkefullt kalles «kontinentets eneste turistfelle».

På øya finnes en britisk forskningsstasjon – med museum, suvenirbutikk og postkasse – som holder åpent for publikum i sommersesongen.

Været som hittil har vært grått og kaldt, endrer seg helt når vi stevner inn i Paradise Harbour. Himmelen over fjell og isbreer blir klarblå og skyfri. Havet forvandles til et speil. Sola stråler så sterkt at solkremene må fram.

Isbreene kalver!

Fra breene som omgir Paradise Harbour, kalver isflak og mindre isfjell som sakte flyter runt i bukta.

I en liten landstigningsbåt kjører vi slalåm mellom disse naturlige kunstverkene. Noen er hvite, høye, spisse og nykalvede. Andre er runde, kompakte baller av glassklar stålis, nedslipt etter mange år i vannet.

En fantastisk verden

Vi går i land ved Almirante Brown, en tidligere argentinsk forskningsstasjon. Der vasser vi gjennom snøen mellom de røde trehusene, og kjemper oss opp på berget bak stasjonen.

Fra den smale kammen ser vi Antarktis bre seg ut: Blankt, blått hav bestrødd av hvite isfjell. Buktende isbreer og sylskarpe, svarte fjelltopper.

Rett nedenfor fjellskrenten ligger MS Fram som en leketøysbåt og som en påminnelse om at vi dessverre bare er på kort besøk i denne besynderlige, skjønne verdenen.

Verdt hver eneste krone

– Vi hadde store forventninger til reisen, men dette overtreffer alt. Riktignok koster cruiset mye penger, vi betalte cirka 45.000 kroner, men det er uten tvil verdt det, sier Jonas Westberg, som har med seg broren Joakim som reisekamerat.

På vei nordover igjen passerer vi et isfjell av den typen forskerne kaller tabulært. Sidene er loddrette, oversiden helt flat. Mannskapet anslår at det er 250 meter langt og 35 meter høyt. Enda et storslagent syn i Antarktis.

Slik kommer du deg til Antarktis

Antarktis kan oppleves på flere måter. Enten om bord på russiske isbrytere som tar deg med dypt inn i pakkisen, eller med store og luksuriøse cruisefartøy helt uten landstigninger.

Cruiset i med Hurtigrutens MS Fram er en mellomting. Fartøyet er bygd og klassifisert for reiser i arktisk miljø og har samtidig god service, fine kahytter og høy kvalitet på mat og drikke.

De fleste cruisene til Antarktishalvøya går fra Sør-Amerikas sørspiss, enten Ushuaia i Argentina eller Puerto Williams i Chile.

Med Hurtigrutens nye ekspedisjonsfartøy MS Fram i Antarktis kan man dra på cruise fra 10 til 19 dager. Prisen starter på 43.345 norske kroner, eksklusive flyreisen Oslo–Buenos Aires.

* Svenska Polar Quest har flere reiser i Antarktis, med isbrytere eller små ekspedisjonsfartøy.

* Jambo Tours tilbyr kombinasjonen fly + cruise i Antarktis. Fordelen med opplegget er at man slipper overfarten på Drakepassasjen.

* Polar Cruises har både isbrytere og femstjerners ekspedisjonsfartøy i sitt Antarktis-tilbud.

* Quark har også både isbrytere og mer luksuriøse båter i sitt utvalg. Tilbyr mange ulike reiser i Antarktis, den lengste er på 32 dager.