Gå til sidens hovedinnhold

Her står sjokolade og vafler i sentrum

Artikkelen er over 11 år gammel

Sjokolademons eller vaffelfrelst? Brussel har mer å by på en tørre EU-møter.

Allerede på flyplassen ved Brussel skjønner man at belgierne har et spesielt forhold til sjokolade.

Bare her selges det årlig mer enn 800.000 kilo av denne delikatessen.

Sjokolade med champagne

Inne i sentrum av Brussel kan du knapt unngå sjokoladesjappene. Store produsenter som Godiva, Neuhaus og Leonidas selger side om side med små, uavhengige sjokolademakere. Vaffelselgerne gjør også sitt for å bli sett.

– Nydelige, belgiske vafler. Kun én euro, kunngjør Joy Mauën i vaffelhuset Le Funambule.

Rundt storslåtte Grand Place – selve hjertet av Brussel – er vaffel- og sjokoladeforførerne overalt.

– Vi har biter med champagne her. Der borte er det noen med valnøtter, og der har vi dem med pistasie, sier Mireille Misseghers og fortsetter jobben med å pakke konfektbiter i esker.

–  Her, smak på denne med nougat,

Morens museum

Misseghers er smilende blid og travelt opptatt. Hun driver vanligvis Godivas sjokokiosk rett ved den berømte turistmagneten Manneken Pis.

Men det er tydeligvis plass til enda flere sjokoladeutsalg i området.

Nylig innviet Misseghers Truffles From Brussels i gata Rue Marché aux Herbes, bare en kort smugpassasje ut av Grand Place.

– Allerede kvelden før vi åpnet, ville folk inn for å handle. Turistene, og særlig japanerne, er gale etter belgisk sjokolade. Vår sjokolade er jo både nydelig og billig. I Japan er det forferdelig dyrt, forteller hun.

Tre etasjer med sjokolade

Byens sjokolademuseum fyller tre etasjer i en bygning som nesten vender mot selveste Grand Place. Ideen er å gi informasjon og historie om kakaobønnen og sjokolade.

Demonstrasjon av hvordan sjokolade framstilles – og prøvesmaking – er en del av museets inngangsbillett på cirka 45 kroner.

Sjokolademaker Henri Snackers ser ut som en snill bestefar som lager og serverer det beste de fleste barnebarn vet; flytende sjokolade. Rundt om i museet er det flere store byster og statuer, alle laget av sjokolade og kakaosmør.

Sjokolademuseets direktør, Peggy Van Lierde, forteller at det var moren hennes som åpnet museet for 12 år siden. Og forfedrene hennes startet sjokoladefirmaet Godiva.

– Jeg falt i sjokoladegryta som liten, nesten som Obelix, ler hun.

Tegneserieby

Manneken Pis, Jeanneke Pis, Zinneke Pis. Alle kjenner Manneken, den lille gutten som i nesten 400 år har latet vannet i en fontene like ved Grand Place.

De to andre tisser også, men fikk sin plass i sentrum av Brussel for bare noen år siden.

EU-hovedstaden rommer også en rekke bevis på at man er i et tegneserieunivers. Et tegneseriemuseum (Centre Belge de la Bande Dessinée), flere tegneserievegger rundt om i bybildet og en Tintin-butikk (med blader, barneklær og suvenirer) er bare noe av det Brussel byr på.

Moules frites og jordbærøl

Å vandre gatelangs i Brussels kompakte sentrum kan være nok i seg selv: Se på bygningene, unne seg en supersøt belgisk vaffel, spise en av de mange sjømatspesialitetene med den belgiske oppfinnelsen pommes frites som tilbehør, leske strupen med en belgisk øl.

Takket være EU-parlamentet har byen mange gode spisesteder, hoteller og butikker.

Det er ikke billig å overnatte, handle eller spise her, men det er heller ikke dyrere enn i Norge.

Antikviteter og vintage

Vil du gjøre noe utenom den vanlige strømmen av turister og EU-parlamentarikere, kan du lete etter antikviteter, vintage og snurrepiperier i Rue Blaes.

Denne gata går fra Notre-Dame-de-la-Chapelle, en av byens eldste kirker, til Place du Jeu-de-Balle med sitt daglige loppemarked.

Pantomimeskuespilleren Sicaire Durieux er stadig på jakt etter lopper på bruktmarkedet som åpner grytidlig om morgenen. Han leter først og fremst etter ting han kan ha med i sine teateroppsetninger.

– Jeg er her i en halv time hver eneste dag hvis jeg er hjemme i Brussel. Man må bruke øynene for å finne kuppene. Men de er her, det vet jeg, sier han og jakter videre.
 

Kommentarer til denne saken