– Det er jätteskönt, roper Ture (6) til lillebror Svante (3).

De har falt pladask for hav og sand, som barn gjerne gjør når sola skinner fra en skyfri himmel.

Mor og far – Fia (41) og Johan Barkman (37) fra Stockholm – har vært i Ayia Napa, Kypros' partyhovedstad, før. Det var før barna kom, og den gang ble nattklubbene oppsøkt av det svenske ekteparet.

– Den tiden er forbi. Nå vil vi bare slappe av på stranda sammen med barna, ler Fia Barkman.

Innholdsrik ferie

De fleste har fått med seg uanstendige historier fra det utsvevende nattelivet i sentrum av Ayia Napa sommerstid. Men reiser du utenom høysesong, eller velger dine veier med omhu, kan partybyen også være et godt utgangspunkt for en innholdsrik ferie med sykling, dykking, leiebil og flotte naturopplevelser.

Her i det sørøstlige hjørnet av Kypros er naturen kjent for å være ekstra vakker, både langs de små kystveiene og under vannflaten.

Verden beste vrakdykk

dykk

DYKK: MS Zenobia fikk trøbbel med ballasttankene og sank utenfor kysten av Larnaka i 1980. Skipet ligger på 43 meters dyp og er av The Times omtalt som et av verdens beste dykk. (Foto. Wikimedia.org)

Seks engelske froskemenn hopper i havet i tur og orden rett nedenfor den knøttlille kirken Agioi Anargyroi på Capo Greko, noen kilometer fra Ayia Napa. Den ene av dem, Bob Harvey, har dykket her mange ganger før.

– Dette dykkestedet er best kjent for sine grotter. Nå skal vi svømme inn i en undersjøisk grotte rundt neset der, sier dykkerinstruktøren og peker.

Han forteller om et rikt marint liv, med blant annet klovnefisk, papegøyefisk og ekornfisk. Ellers er det mulig å se blekksprut, murener og piggrokker.

– Opp gjennom tidene må det forresten ha gått ned mange båter her. Havbunnen er full av antikke krukker, opplyser Harvey før han går under.

Utenfor Larnaka ligger det svenskbygde lasteskipet Zenobia, som sank på jomfruturen i 1980. Skipsvraket, som blant annet var lastet med biler, er omtalt som verdens fjerde beste vrak å dykke i.

Grottene ved Capo Greko

Liker du deg ikke så godt under vann, kan du oppholde deg på vannet. Flere selskaper tilbyr båtturer fra Ayia Napa og Larnaka. Enten småturer utenfor kysten for å få sett øya fra havsiden – eller lengre turer for å se etter delfiner, skilpadder og flygefisk.

Firmaet Raptor Excursions er blant dem som tilbyr slike båtturer fra vår til høst. Turene inkluderer snorkling og grottene ved Capo Greko. Du kan også se den spøkelsesaktige delen av Famagusta fra sjøsiden.

varosha

SPØKELSESBYEN: Feriebyen Varosha i Famagusta ble forlatt av kypriotene før den tyrkiske invasjonen i 1974. (Foto: Wikimedia.org)

Over til Tyrkia

Prisen for å leie bil eller motorsykkel er overkommelig. Du kan også leie privatsjåfør hvis du ikke er komfortabel med å kjøre på venstresiden av veien. Men det er ikke sikkert privatsjåførene vil kjøre over til den tyrkiske delen av Kypros.

Leier du egen bil på flyplassen i Larnaka eller i Ayia Napa, er den heller ikke forsikret for kjøring på tyrkisk side. Men ved grenseovergangen Agios Nikolaos kan du betale 20 euro for tre dagers bilforsikring i den tyrkisk-kypriotiske sonen.

Du er over grensa i løpet av 15 minutter. På den andre siden blir turistene ønsket hjertelig velkommen. Famagusta prøver å ha de samme vestlige tilbudene som Ayia Napa, men turiststrømmen er laber.

– Somrene fra 1997 til 2002 var bra. Deretter har det gått litt nedover år for år. Vi håper 2011 blir bedre, smiler Bugra Tansu.

33-åringen driver spisestedet Historia, som ligger rett ved moskeen Lala Mustafa Pasha i en bygning fra 1271. Moskeen var en kristen katedral fram til ottomanene kom i 1571.

Sykkeldilla

ayia napa

UT I NATUREN: Margreta Svanberg og Hans Larsson fra Nyköping i Sverige bor i Ayia Napa store deler av året. De sykler ofte til nasjonalparken Capo Greko, som ligger cirka fem kilometer fra Ayia Napa. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Margreta Svanberg og Hans Larsson fra Nyköping i Sverige holder seg til den kypriotiske siden når de benytter sykkelveiene. De sykler stadig vekk til øyas sørøstligste punkt, Capo Greko.

Det er et nasjonalparkområde og et utfartssted for både turister og fastboende. Ifølge den lokale legenden holder Ayia Napa-sjømonsteret til her, ved kappstedets høyeste odde.

– Utsikten fra høyden er fantastisk. Det er så fint her at vi sykler hit minst én gang i uka, sier det pensjonerte ekteparet som leier leilighet på månedsbasis i Ayia Napa.

Ellers sykler de ukentlig til markedet i Paralimni, som er en cirka to mil lang sykkeltur tur/retur.

– Det er et veldig billig og bra marked der, forteller Svanberg og Larsson, før de tar pedalene fatt bortover sykkelstien mot Ayia Napa.

Selve Ayia Napa er også velegnet for korte turer på sykkelsetet, særlig langs den lange og flate sentrumsgata Nissi. Den lange strandpromenaden, derimot, er mest egnet for spaserturer. Men ta med deg et håndkle. Det er nemlig vanskelig å stå imot badefristelsen. Det innbydende, varme, klare og turkisblå havet kan jo ikke bare ligge der uprøvd.

Hevder Kypros var Atlantis

Ifølge den amerikanske eventyreren Robert Sarmast hang Kypros fast i sagnøya Atlantis.

Atlantis skal ha vært verdens første sivilisasjon, men ble ifølge legenden oversvømt for nærmere 10.000 år siden. Sivilisasjonen ble beskrevet av den greske filosofen Platon for 2400 år siden, og av ateneren Solon 200 år før det. Det er disse to skildringene Robert Sarmast bruker som hovedkilder.

Han tror hovedsetet til Atlantis – Atlantis by – lå noen mil øst og opptil 1600 meter lenger ned for dagens Ayia Napa.

Det vil si på havbunnen mellom Kypros og Syria. Her leter Sarmast etter bevis for sine påstander, som blir tilbakevist fra flere hold.

Sarmast hevder havnivået i Middelhavet steg med 1600 meter fordi Atlanterhavet kom inn over Gibraltarstredet etter istiden. Dermed ble Atlantis by, Atlantishøyden og Atlantis’ sletter oversvømt.