Gå til sidens hovedinnhold

Ferieluksus du har råd til

Artikkelen er over 10 år gammel

Har du ikke råd til Armani-dressen eller Gucci-kjolen? Ta en kaffe i stedet!

– Er du på jakt etter en perfekt espresso, finnes det andre steder å gå, hvisker Nael Dandashi megetsigende, og børster et usynlig støvkorn fra jakkeslaget.

Den libanesiske flottenfeieren er i Milano for å handle klær, og har bevilget seg en kort pause på Caffè Gucci. Den lille kaffebaren ligger i forlengelse av motehusets avdeling i Galleria Vittorio Emanuele II, Milanos berømte overbygde handlegate. Her kan du både se og bli sett.

– Det jo tross alt ikke kaffen det handler om. Her handler det om design og mote, poengterer Dandashi, og flekker en gnistrende perlerad.

– «It's all about the Gucci.»

Design og caffè

I Milano handler det meste om design. Gucci, Fendi, Prada og Cavalli. Eller hva med Versace og Armani? Franske Louis Vuitton? Eller kanskje Kenzo, Cartier og Chanel?

Byens designbutikker ligger talløse, blankpolerte og fristende i «quadrilatero della moda», Milanos motesentrum. Men ekte vare koster skjorta, og visakortet skriker etter nåde – selv av uskyldig vindusshopping.

Armani-kaffe og Bvlgari-bar

milano

BØRS OG KATEDRAL:Langs Milanos overbygde luksushandlegate, Galleria Vittorio Emanuele II, kan du lett bruke opp en middels lottogevinst på klær og sko. Eller bare ta en kaffe. I enden av gata sluses du rett ut på Piazza del Duomo og Milanos katedral. (FOTO: Carl Martin Nordby)

De største motehusene tilbyr heldigvis mer enn klær og sko. Dolce & Gabbana har sin restaurant og kaffebar «Gold», Bvlgari har egen «garden bar», og på Piazza Croce Rossa kan du fukte strupen ved Emporio Armani Caffès kjølige bardisk.

Serveringsstedene har langt fra billigsalg og happy hours, men du har kanskje råd til en smak? Hos Gucci i Galleria nyter du for eksempel en kopp kaffe til drøyt tretti kroner.

Vil du ha fire fjonge sjokoladebiter i tillegg – i en elegant eske med husets merke, må du imidlertid opp i 120 kroner.

milano

HANDLEPAUSE: – Det er mest turister som drikker kaffe hos Gucci, røper Caffè Guccis kelner (til venstre). Kafeen ligger strategisk ved inngangen til Guccis luksusbutikk i Galleria Vittorio Emanuele II i Milano. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Elsker Gucci

– Jeg simpelthen elsker Gucci, men jeg drikker kaffe i stedet for å kjøpe klær. Gucci passer nemlig ikke helt til fasongen min, sier Nael Dandashi blidt, og smetter på seg solbrillene fra Dolce & Gabbana.

– Alle dressene mine er derfor fra Gianfranco Ferré og Armani, nevner han tilfeldig, og avslører dermed at lommeboka nok tåler mer enn en kaffe.

Diskré bonanza

Idet den guccifrelste moteløven stikker hånda i innerlomma etter penger, iler en stram kelner høflig til unnsetning. Kaffen betales rundhåndet, og den libanesiske kafégjesten byr galant farvel mens kopper og asjetter lydløst ryddes vekk.

– Det kommer for det meste utlendinger hit, røper servitøren, og retter diskré på slipset. Den vennlige, men bestemte herren er navnløs:

– Du vet, her skal det handle om motehuset og kunden – ikke om meg. Det er forretningspolicy, sier han og kikker stjålent etter flere kaffetørste langs Milanos shoppingbonanza.

– «It's all about the Gucci.»

mialno

KAFFEMERKE: Kaffe med nogo attåt, på Emporio Armani Caffè, koster rundt førti kroner. Og da har jammen meg både sjokobitene og sukkerposene Armani-merker også. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Designkafeer i Milano

* Gucci Caffè, Galleria Vittorio Emmanuelle II

* Dolce & Gabanna's Gold, via Carlo Poerio 2a

* Emporio Armani Caffè, Piazza Croce Rossa

* Just Cavalli Cafe, via Luigi Camoens/Torre Branca

* Bvlgari garden bar, via Privata Fratelli Gabba 7b

* Diesel's Circle, via Enrico Stendhal 36

* Nino Versace SAS, viale Enrico Forlanini 50/6