Gå til sidens hovedinnhold

Eden i Galle

Artikkelen er over 10 år gammel

Etter at bølgene herjet Sri Lanka, transformerte kystbyen Galle seg til en turistperle av de sjeldne.

– Velkommen til Sri Lanka! Er det ikke vakkert her, spør rickshawsjåføren som plukker oss opp på togstasjonen i et åpent kjøretøy på tre hjul. Han kjører oss til et nydelig, herskapelig bolighus i kolonistil.

Fra en gyngestol på balkongen kjenner vi duften av sjø kile i nesen. Herfra ser vi rett på Indiahavet. Vertskapet serverer kald mango-lassi, en leskende drikk av fersk mango og yoghurt.

Galle

HISTORISK: Fortet i Galle ble først bygget av portugiserne, revet ned og så gjenbygget av nederlenderne. The Old gate har inskripsjonene VOC, som står for det nederlandske Øst-India kompani, fra 1669. Handelsselskapet sies å være verdens eldste merkenavn.

På UNESCOs verdensarvliste

Vi er i Galle Fort, en perfekt innrammet landsby som er på Unescos Verdensarvliste. Fortet ble påbegynt av portugiserne, og ferdigstilt av nederlenderne på slutten av 1600-tallet.

Galle fungerte i 200 år som Sri Lankas viktigste havn for skipene som fraktet krydder og te mellom Asia og Europa.

I dag finner man arkitektoniske overraskelser på ethvert hjørne: boliger, gjestehus, skoler, administrasjonsbygg og en rekke gallerier og kafeer.

Kunst på kafé

– Fortet rommer 580 hus, forteller Shamil Roshan Karim på Serendipity Arts Café. Han har bodd i fortet hele sitt liv, og tilhører det muslimske lokalsamfunnet som har holdt til her siden kolonitiden.

Kafeen driver han sammen med broren og den australske fotografen Juliet Coombe. Sammen gir de ut bøker om området og dekorerer veggene med lokal kunst som er til salgs. Teamet arrangerer også informative historiske turer gjennom fortet.

– Veldig mange turister hjalp til med å gjenoppbygge Galle etter tsunamien. Byen er helt forandret. Vi drev tidligere kafeen hjemme, men den ble så populære at vi trengte større lokaler, forteller Karim.

Galle

SPREK FISK: Duminda Perera ønsker velkommen til fiskemarkedet i Galle. Her kan man kjøpe fersk tunfisk, scampi og andre delikatesser fra sjøen – som ligger ti meter unna.

Himmelsk Ceylon-te

I Galle Fort er det som om tiden står stille. Det gjorde den også da tsunamien rammet resten av byen i 2004. Fortets vegger beskyttet i stor grad innbyggerne mot dødsbølgen.

I takt med gjenoppbygging av strandområdene, har hele byen fått et løft. Hvitmalte kolonihus er brakt tilbake til sin originale prakt, og man kan rusle mellom gallerier, museer og fortauskafeer.

For ikke å nevne spennende småbutikker og gullsmeder med lokalproduserte suvenirer. Himmelsk Ceylon-te og edelstener er bare noen av fristelsene.

Når vi endelig klarer å rive oss løs fra den tidløse idyllen, hopper vi på en moped og utforsker byen utenfor fortets vegger. Et besøk til stranden Unawatuna kan vente.

Galle

SPRAKENDE: Buddhistisk nyttårsfeiring er rett rundt hjørnet og Buddhika Shanta byr på utallige fyrverkerivarianter på markedsplassen i Galle sentrum.

Duften av kanel

Turen går gjennom kryddermarkedet, hvor man kan plukke opp ethvert krydder som skal med til julebaksten. Byens attraktive fiskemarked gir inntrykk av at hummeren til salgs formelig har krabbet de ti meterne fra vannkanten.

Langs nedlagte togskinner finner vi The Old Railway. I et nyrestaurert hus, også det fra kolonitiden, har ekteparet Rasika Nishanta Amarasena og Catherine Rowley åpnet butikk. De vil tilby en annerledes handleopplevelse for tilstrømmende turister.

– Galle er det beste stedet å besøke på Sri Lanka. Vi har alt på et brett: historie, strender, vakker natur og stadig flere flotte spise- og overnattingssteder, forteller Amarasena entusiastisk.

Han er ikke i tvil om at stadig flere kommer til å oppdage Galles mange attraksjoner.

– Litteratur- og filmfestivalene som arrangeres i fortet er prikken over i-en, sier han.

Paradisiske strender

Det er hans engelske kone som designer og lager de fleste produktene i butikken.

– Nesten alt vi selger av klær, puter, vesker og te, er lokalprodusert her i Galle. Vi prøver å blåse liv i tradisjonelle teknikker og gi dem en moderne innpakning, forteller Rowley.

For mange er dette selve essensen i Galles tiltrekningskraft. Her møter århundrer av historie en levende by i stadig utvikling. Besøkende kom fra hele verden til krydderøya og har satt sitt preg på den srilankiske mosaikken.

Og rett rundt hjørnet venter paradisiske strender ...

Galle

TØRST: Eksotiske fruktdrikker frister tørste turister.

Galle for ganen

Tre bra restauranter:

1) Peddler’s Inn: Ta en pause fra tidsreisen og parker sykkelen ved denne sjarmerende fortauskafeen. Ta inn de idylliske omgivelsene over en forfriskende lemonade eller en lett salat.

2) Lighthouse Hotel: Bygget av den anerkjente arkitekten Geoffrey Bawa troner dette vakre hotellet i vannkanten. Innta en minneverdig og romantisk middag fra sjøen på den luftige terrassen.

3) Hjemme hos: Sri Lankas nasjonalrett kalles "rice and curry". Kakofonien av smaker nytes aller beste hjemmelaget, så prøv å bli invitert hjem!

Natta i Galle

Tre spesielle overnattingssteder:

1) The Courtyard: I nederlandsk kolonistil holder hotellet til i et originalt hus fra 1600-tallet. Affan og Uma ønsker velkommen til et overnattingssted som oser av atmosfære. Middagen kan inntas under stjernene.

2) Galle Fort Hotel: To tilflyttere forelsket seg i Galle og bestemte seg for å omgjøre et originalt nederlandsk handelshus til et av de flotteste boutiquehotellene på øya.

3) Sun House: Huset ble bygget i 1860 av en skotsk handelsmann og er ivaretatt tro mot sin historie. Med en fantastisk beliggenhet på toppen av en høyde, har du utsikt til både havet og Galle Fort.