Gå til sidens hovedinnhold

Dette er kanobra ferie

Artikkelen er over 10 år gammel

Med kano som farkost kan du lure deg tett innpå naturen.

Vinden leker lett med vannflaten. Trærne rasler med sine vårferske blader. Sola har skjøvet skylaget vekk og jager temperaturen opp mot sommerlige høyder.

En orrfugl lokker et sted i nærheten. Småfuglene kvitrer like fornøyd, men litt mindre høylytt. Myggen er ennå ikke å se.

– Se, der svømmer en hoggorm. Rett bak kanoen din, roper kano- og friluftsentusiast Linda Arstad.

Hoggormen glir i sikksakk over vannet, finner land og gjemmer seg i lyng og mose.

Det er sånne opplevelser du får når kanoen flyter stille av sted. Naturen på kloss hold.

kano

FLYTENDE STILLHET: Grethe Johnsen (45) styrer. Foran padler venninnen Linda Arstad (55). (Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix)

Indianernes farkost

Vi befinner oss 426 meter over havet, på Kobberhaugtjernet ved Kobberhaughytta i Nordmarka. Hytta tilhører Den Norske Turistforening, og er ifølge nettstedet Ut.no en av 48 hytter med kanoutleie i Norge.

For 50 kroner kan du for noen timer leie en moderne utgave av det indianerne brukte som fremkomstmiddel lenge før de ble oppsporet av europeerne.

– Å leie kano er en fin start for folk som ikke har så mye padleerfaring. Da finner de fort ut at dette er en enkel aktivitet som passer for alle. Barnefamilier, venner og kjærestepar må bare prøve en kanotur, altså. Det gir en enorm frihetsfølelse, og du kan nyte naturens storhet og ro, fastslår Grethe Johnsen, styrer ved Kobberhaughytta.

kano

TA ÅRENE FATT:Kobberhaugtjernet, rett ved Kobberhaughytta til DNT, er et av rundt 50 steder i Norge hvor du kan lære deg å padle i en leid kano. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix)

Ikke noe hokus pokus

Hver for seg har Johnsen og venninnen Linda Arstad padlet kano mange steder i mange år. De forteller at det er kanovennlige innsjøer, elver og kyststrekninger over hele landet, men påpeker at vanskelighetsgraden er litt større i sjøen og enda større nedover elvestryk.

I sjøen og på større innsjøer bør du holde deg nær land, det vil si ikke mer enn 50 meter fra kysten.

– Det er ikke noe hokus pokus å manøvrere kanoen over et skogstjern eller en rolig innsjø. Det får alle til hvis de følger noen enkle forholdsregler, sier Johnsen, som har jobbet i DNT i 11 år.

Hold rumpa lavt

Noen av de enkle forholdsreglene er som følger:

1. Legg årene i båten før du klyver om bord (sånn at du ikke flyter vekk fra årer som ligger på land).

2. Ta grep på begge sider av kanoen og hold rumpa lavt når du raskt går om bord.

3. Det er klokt å la rumpa forbli i setet under hele padleturen.

4. Ta årene fatt. Padler du på høyresiden, går kanoen mot venstre. Vil du derimot mot høyre, må du padle på venstresiden.

kano

GREPTEKNIKK: Hold den ene hånden på toppen av åren, den andre nede mot årebladet. Skyv framover med den øverste hånden, og ikke bare dra med den nederste. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix)

Strykende teknikk

Padle- og grepteknikk er et kapittel for seg selv, for eksempel i «Kanoboka». Den er skrevet av ekteparet Pål og Laila Krogvold, og er nå ute i nytt opplag på grunn av stor etterspørsel.

Pål Krogvold er enig i at det er lett å padle kano. Samtidig er det mulig å lære seg mer avanserte teknikker for å komme raskt framover – eller trygt ned stryk.

– Det fine med kano er at du sitter høyt, og du får bedre utsikt enn i en kajakk. Dessuten er plass til mer i en kano. Du kan ha med sekker og telt, og kameraet kan du ha lett tilgjengelig rett foran deg. Og så er det fint å fiske fra kanoen, sier forfatteren på telefon fra våtmarksområdet Everglades i Florida. Der fisker han med fluestang fra kanoen – med alligatorer som publikum.

Kano der du bor

– Du glir så stille og fredelig i en kano. Dermed er det lett å komme tett innpå dyr. Hjemme i Norge har jeg vært rett ved bevere flere ganger hittil i år, forteller den kanofrelste fluefiskeren.

Nærkontakt med norsk fauna har også Grethe Johnsen og Linda Arstad hatt mye av.

– For noen år siden padlet jeg og mannen min i Oslofjorden da vi oppdaget noen rådyr som var på epleslang i en hage som gikk helt ned til vannkanten. Vi padlet stille mot rådyrene. De var bare to-tre meter unna da de oppdaget oss og flyktet forskremt. Det er et av mine beste kanominner, mimrer Arstad.

Pål Krogvold understreker at kanopadling kan gi deg slike naturopplevelser i nærmiljøet.

– De aller fleste nordmenn bor rett ved en elv, et vann eller en kyststripe. En halv time eller én time i kanoen kan være nok til å få noen små og fine eventyr i hverdagen, sier han.

Kommentarer til denne saken