Gå til sidens hovedinnhold

Skitt isfiske

Artikkelen er over 10 år gammel

5. og 6. mars er det NM i isfiske. Her er ekspertknepene for å knipe frisk fisk.

Varmt vintertøy er en opplagt nødvendighet, godt vintervær en gledelig fordel og en termos med noe varmt en innbydende luksus.

Ellers er det er lite som skal til for å bedrive isfiske, mener fritidsfiskekonsulent Steinar Paulsen i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).

– Det er en aktivitet som passer for alle. Isfiske er en fin måte å være ute på. Man er sammen om noe, får frisk luft og en naturopplevelse med på kjøpet. Utstyret er veldig rimelig. Det eneste som koster litt, er isboret. Men har man først kjøpt et isbor, holder det i mange år, forkynner han.

Trygg is

Sola tangerer åskammene i vest og skinner ned på et islagt vann ikledd formiddagsdis. Spor i gårsdagens nysnø avslører at noen har gått på isen i løpet av de siste 12 timene. Sporene går både hit og dit i et tilsynelatende usammenhengende mønster.

Men er fotsporene ensbetydende med trygg is?

Fritidsfiskekonsulenten vil være på den sikre siden, og sjekker istykkelsen med raske og kyndige sving med isboret.

– 60-70 centimeter. Vi kunne kjørt en tanks utpå her nå, fastslår han og strener sikkert mot stedet han har avmerket på kartet.

Dette stedet – et grunt område i innsjøen – ligger 300-400 meter fra land. Her tror Paulsen det er stor sjanse for å få fisk.

Liten delikatesse

Noen isborsving senere har Steinar Paulsen og kollega Øyvind Fjeldseth mange nok hull i isen til en hel dag med fiske. 15 centimeter lange abbor er alt de får.

– De er ikke så store, men abbor er en delikatesse. Når du har fjernet skinn og bein, er det bare å steike dem. Du må riktignok ha noen av disse for å bli mett, da, smiler biolog og fiskekonsulent Fjeldseth og trekker en ny, liten abbor opp av hullet.

Fint for barn

Småfisk er ikke det de helst vil ha. Spenningen ved isfiske, i likhet med andre typer fritidsfiske, er håpet om å få en stor rugg – og dermed en fiskehistorie du kan fortelle til barnebarna.

– Jeg fikk faktisk en 15 kilo tung gjedde på dette vannet, rett ved den øya, sier Fjeldseth og peker.

– Gjedda var så stor at jeg måtte bore hullet en god del større for å få den opp. Den var jeg veldig fornøyd med, men det var ikke norgesrekord, sier han.

Stillesitting verst

For norgesrekord er noe mange sportsfiskere har i bakhodet. Noen er ute etter å få den største fisken innen alle fiskeslag, til og med den største morten.

Det blir ingenting i nærheten av rekord i dag, men været er strålende. Det blir imidlertid fort kaldt å sitte og småpilke på isen.

– Stillesitting er det verste. Blir man kald, er det bare å springe litt rundt. Bor åtte-ti nye hull, så blir du fort varm igjen, tipser Paulsen.

Til tross for kulden mener han at isfiske er en utmerket aktivitet for barnefamilier.

– Det er bare å kle seg godt. Barn elsker å fiske, og isfiske er en enkel, behagelig og trivelig måte å fiske på, understreker han.

PS: Det er NM i isfiske i Kongsvinger 5. og 6. mars.

Kommentarer til denne saken