Gå til sidens hovedinnhold

Her foregår VM-sirkuset

Artikkelen er over 10 år gammel

I ti dager har Kollen oppmerksomheten fra en hel ski-verden.

– Klart! roper en trener som står trygt plassert ved hoppkanten.

Høytflygende

På bommen sitter en mer utsatt plassert Joachim Hauer og sjekker at bindinger, sko og ski er i ett med hverandre. Plutselig forsvinner han flygende over kulen. Kort tid etter vitner en glidende prikk langt der nede om at 19-åringen landet støtt.

Nestemann gjør seg klar og setter like raskt utfor etter et nytt signal fra treneren.

I hopptårnet – noen få meter bak hopperne – har 10-15 fascinerte turister tatt oppstilling for å bivåne en treningsrunde de færreste hadde våget å begi seg ut på. Tilskuerne snakker lavt sammen på ulike språk og fotograferer ivrig elitegruppen fra Kollenhopp.

– De er gale, sier en mann på engelsk.

En moderne hoppbakke

23. februar starter VM på ski i Oslo. Alt det sportslige – hopp, langrenn og kombinert – foregår i og rundt Holmenkollen.

300.000 tilskuere vil overvære begivenhetene, og mange kommer langveisfra for å følge det 12 dager lange mesterskapet.

VM-anleggene i Holmenkollen har fått en solid overhaling. Mest oppmerksomhet har Holmenkollbakken fått. Den gamle ble revet, og opp av ruinen steg en ny hoppbakke.

Den omtales som verdens mest moderne, blant annet fordi den er den eneste med permanent vindskjerming.

Opp i tårnet

– Her kan det blåse så mye det vil. Den nye bakken er mye bedre enn den gamle, sier elitehopper Stig Rud (23) før han drar seg ut på startbommen.

Inngangsbilletten til Skimuseet – som ligger under Holmenkollbakken – gir fri tilgang til hopptårnet. De fleste besøkende kommer om sommeren, og får dermed ikke se hoppere renne nedover det bratte og nesten 100 meter lange tilløpet.

– Men de får en fantastisk utsikt over Oslo, Oslofjorden og Nordmarka, påpeker Linn Blekkerud, driftsansvarlig i Skiforeningen/Holmenkollen.

Pressestorm

I ukene før VM har Blekkerud hatt stor pågang fra utenlandske pressefolk, særlig fra land med medaljehåp.

Taras Timosjenko fra TV-kanalen Russland 2 har i løpet av noen dager – og ved hjelp av tolk – intervjuet blant andre Vegard Ulvang, Bente Skari og Thor Heyerdahl Jr.

Journalisten og hans kamerateam har filmet flere steder i Oslo og i «skisportens vugge»; Morgedal i Telemark.

– Det skal bli en halvtimes reportasje fra Norge i forkant av VM, opplyser Timosjenko mens teamet har lunsjpause i museumskafeen.

Skihistorie

Før lunsjen handlet russerne reiseminner i museets butikk. Her er en koseelg iført regnfrakk og en vikinghjelm med horn blant de mest solgte suvenirene.

Ellers i Skimuseet er det norsk skihistorie som regjerer.

– Det der er en kopi av helleristningen «Rødøymannen» fra Alstahaug i Nordland. Den er rundt 4000 år gammel. Her er cirka 1400 år gamle ski som ble funnet i en myr i Alvdal i Hedmark, viser Blekkerud.

– Men det mest populære er utstillingene som tar for seg polarekspedisjonene, legger hun til.

Ute i løypene

Har man med seg ski og staver, kan man teste løypenettet som Marit Bjørgen, Petter Northug Jr., Mikko Kokslien og de andre utøverne skal kappes i.

Løypene er riktignok stengt for publikum under VM – og når andre konkurranser finner sted. Ellers er det fritt fram og fri entré.

Skiskytterjenta Ann Vilde Kristensen (14) og pappa Kenneth Kristensen ble litt overrasket da de oppdaget at løypene var åpne for alle.

– Vi gikk rundt stadionanlegget her, og det er veldig bra preparert. Det er tydelig at arrangørene har gjort sitt ypperste for å få et så bra VM som mulig. Vi er imponert over hele anlegget, smiler faren.

Aking

Ved Frognerseteren – to kilometer lenger opp i lia – er smilene like brede. Her setter store og små utfor akebakken Korketrekkeren. Blant dem er tre nordmenn som serverer norsk vinternatur og vinterkultur til seks spanske og én engelsk kollega.

– Vi feirer avslutningen på et jobbprosjekt. Nå har vi leid akebrett, og etter litt aking skal vi grille pølser på bål og drikke varm solbærtoddy, forteller Stine Olsen, prosjektets leder.

Ved siden av de ti kollegene har Alf Einar Riberg tatt oppstilling med datteren Iselin (4) forsvarlig beskyttet foran seg på akebrettsetet. Sønnen Eskil (6) har sitt eget akebrett.

– Vi er her fordi ungene synes det er stas å kjøre akebrett. I dag er det planleggingsdag i barnehagen, så noe måtte vi finne på. Er du klar, Eskil? spør faren. Så suser de tre av sted.

Fakta om Holmenkollen og omegn

Holmenkollbakken og Skimuseet er Norges best besøkte turistattraksjon, med om lag én million besøkende i året. Rundt 700.000 av dem kommer i månedene fra mai til september.

Du kommer deg billigst fra Oslo sentrum til Holmenkollen ved å ta T-banen, linje 1 mot Frognerseteren. Det tar cirka 25 minutter til Holmenkollen stasjon, som er nyrenovert i forbindelse med ski-VM. Banen bruker 10 minutter fra Holmenkollen til endestasjonen Frognerseteren.

Skimuseet har åpent 365 dager i året. Inngangsbilletten koster 100 kroner for voksne og 50 for barn. Billetten gir adgang (med heis) til tårnet av Holmenkollbakken.

Skimuseet åpnet til vinter-OL i Oslo i 1952. Museet har i dag av mange ulike utstillinger, blant annet av polarekspedisjonene til Roald Amundsen, Fridtjof Nansen og Børge Ousland.

En statue av Nansen står utenfor hovedinngangen til Skimuseet. Rett ved skistadionet står statuen av en skigående kong Olav i følge med puddelen Troll.

Holmenkollen kapell ligger også rett ved skistadionet. Det nye kapellet er bygget etter inspirasjon fra stavkirkene. Det sto ferdig i 1996 etter en brann fire år tidligere.

Frognerseteren (cirka 450 moh.) ligger to kilometer fra Holmenkollen (cirka 350 moh.). Her er kafé/restaurant og starten på akebakken Korketrekkeren. Akebrett kan leies (sjekk www.korken.no og www.skiservice.no).

Svaret er nei for dem som lurer på om det fortsatt er mulig å nyte utsikten fra Tryvannstårnet (529 moh.). Det har vært stengt siden 2005.

Rett ved tårnet ligger Tryvann Vinterpark, hvor lengste bakke er 1400 meter lang. Alpinanlegget har sju heiser, 14 nedfarter, en fallhøyde på 381 meter, et eget barneområde, terrengpark og halfpipe.

Kommentarer til denne saken