Gå til sidens hovedinnhold

Bruk vett på trådløse nett

Artikkelen er over 10 år gammel

Tar du med deg laptopen og mobilen på ferie? Da bør du vite dette.

Mange nyter ferie utenlands med solfylte dager på stranden under en parasoll med PC-en, mobilen eller nettbrettet på fanget. Det man ofte glemmer er at surfing over et gratis trådløst nettverk kan innebære sikkerhetsrisikoer som ender med at reisekassen tømmes.

Unngå virus

Skulle man dessuten være så uheldig å bli frastjålet PC-en, nettbrett eller mobiltelefon er det enda viktigere å passe på at informasjonen på disse er beskyttet.

- På ferie slapper de fleste av, og surfer på sine PC-er og nettbrett som om de var hjemme. Men det er stor forskjell mellom å sitte oppkoblet på et trygt privat nettverk, og å koble seg opp utenlands, sier Per Hellqvist, sikkerhetsekspert på Norton Symantec.

Les også: Pakk praktisk

Les også: Riktig reisetilbehør

Les også: Klar for sommerferie

- Det er viktig å informere om disse risikoene, slik at ferien ikke får en bitter ettersmak med virusfylte PC-er og identitetstyverier, forklarer Hellqvist.

Sikkerhetstips for ferien

1. Før du reiser på ferie - ta backup av viktig informasjon og legg det et sikkert sted hjemme.

2. Surf sikkert i trådløse nettverk. Vær selektiv når du benytter trådløse nettverk på reisen, og benytt deg av hotellets eller mobiloperatørens offisielle trådløse nettverk. Hvis du bruker jobb-PC-en på ferien, benytt VPN-tilkobling slik at du anvender jobbens sikkerhetsbeskyttelse. Vokt deg for å gå inn på sensitive ting på internettkaféer (de kan være utstyrt med virus som registrerer tastetrykk, slik at de kan tilegne seg sensitiv informasjon, som passord eller kredittkortsinformasjon ). Hvis du må logge inn, bytt passord så snart du kommer hjem eller har en sikker oppkobling.

3. Beskytt den bærbare enheten – Pass på at enheten er beskyttet gjennom oppdaterte sikkerhetsprogrammer. Beskytt også telefonen din med sikkerhetssystem som gjør at du fjernstyrt kan låse og rense telefonen hvis du skulle miste eller bli frastjålet den.

4. Bruk alltid PIN-koder og velg sterke passord. Aktiver PIN-kode-funksjonen på telefonen din og passordfunksjonen på laptopen og nettbrettet. Et sterkt passord inneholder minst åtte tegn og bør bestå av både sifre og bokstaver samt spesialtegn.

5. Legg opp to brukerprofiler på PC-en - én som administrator når du installerer programvare og liknende, og én bruker med begrensede rettigheter, slik at når du for eksempel shopper på nett hindrer at virus og trojanere fanger opp dine rettigheter som administrator.

Les mer om reise og fritid på Kvinneguiden.no

Les også: Hit reiser vi i sommer

Les også: Hit reiser du med venninnene